Srbija otvara konzulat u Sankt Petersburgu

Srbija je, kaže Tomislav Nikolić, uvijek bila vezana za Sankt Petersburg (Arhiva)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je da će u oktobru otvoriti počasni konzulat Srbije u Sankt Petersburgu, istakavši da su veze Srbije sa tim gradom kroz historiju bile veoma duboke i jake.

Nikolić je kazao da Srbija nije imala počasni konzulat u tom ruskom gradu.

Dodao je da su razgovori o otvaranju konzulata vođeni već dvije godine i da su sada nakon izvjesnog zastoja privedeni kraju.

Srbija je, kaže Nikolić, “uvijek bila vezana za Sankt Petersburg jer su tokom historije mnoge delegacije iz Srbije išle u taj grad da osiguraju podršku, mnoge srpske vojskovođe su u Sankt Petersburgu ostavile svoj trag, baš kao i Rusi u srpskim vojskama“.

„Mi sada ozvaničavamo tu istorijsku vezu imenovanjem počasnog konzula i formalnim proglašenjem jedne zgrade koju je počasni konzul pronašao, adaptirao i koja zaista predstavlja Srbiju bolje nego što bismo mi mogli da obezbedimo. Mi formalizujemo tu čvrstu vezu i kažemo svima da Rusija nije samo Moskva, a da su odnosi Sankt Petersburga i Srbije mnogo duboki i jaki, toliko da zaslužuju taj počasni konzulat“, naveo je on u izjavi za Sputnik.

Pobratimljenje Puškina i Kragujevca

Nikolić je istakao da je prilikom njegove posjete Sankt Petersburgu planiran još niz drugih, uglavnom kulturnih aktivnosti, između ostalog i posjeta izložbi, na kojoj će moći da se vide rijetki dokumenti.

„Dogovorili smo sa ruskim prijateljima, krenulo se od razgovora dvojice predsednika, onda smo predali saradnicima. Ima dosta crkvenih dokumenata koja su najstariji pisani tragovi o postojanju pismenosti u Srba, a nalaze se u Rusiji“, tvrdi Nikolić.

Istakao je da je list Miroslavljevog evanđelja episkop kijevski Porfirije Uspenski odnio u Rusiju.

Nikolić je naveo da će na izložbi moći da se vidi također Vukanovo evanđelje, Četvoroevanđelje, kao i pomenuti list iz Miroslavljevog evanđelja.

Istakao je da će nakon izložbe oni biti donijeti u Srbiju.

Dodao je da će biti pobratimljeni i gradovi Puškin i Kragujevac.

„Zaista učvršćujemo veze sa Rusijom na najbolji mogući način, svako u svom domenu“, zaključio je Nikolić.

Izvor: Agencije