Srbija: Opozicija usvojila prijedlog Sporazuma s narodom

Veći dio opozicije u Srbiji ponudio je dogovor građanima koji nisu zadovoljni stanjem u zemlji (EPA)

Predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji usvojili su predlog Sporazuma sa narodom, u kojem se obavezuju da neće učestvovati na izborima sve dok ne budu ispunjeni uslovi za slobodno i pošteno glasanje, kao i da će posle slobodnih i poštenih izbora obrazovati vladu stručnjaka.

“Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore, zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste, na kojoj bi, pored stranačkih kandidata za narodne poslanike, uzeli učešće i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Obavezujemo se da niko od potpisanika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima”, navodi se u dokumentu pod nazivom Sporazum sa narodom.

U Vladi stručnjaka, obavezuju se potpisnici, koja bi bila formirana posle slobodnih i poštenih izbora, neće biti niko od aktuelnih čelnika opozicije, a biće oročena na godinu dana i ona će, zajedno sa Narodnom skupštinom, ispuniti preduslove za vraćanje demokratskih načela i vladavine prava u Srbiji, posle čega će biti raspisani slobodni izbori.

Vlada stručnjaka bila bi formirana od “odgovornih i stručnih ljudi na čelu sa nestranačkim premijerom”.

Ponuda i predstavnicima protesta

Sporazum će biti ponuđen predstavnicima protesta “1 od 5 miliona”, ali i ostalim građanima Srbije, a ostaje otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpisnici su se, kako je navedeo u dokumentu, obavezali na zajedničku borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore na način koji su definisali u zajedničkim uslovima opozicije za slobodne i poštene izbore, koji su sastavni deo tog sporazuma.

Takođe su se obavezali da će, kao opozicija, napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma – Skupštine Srbije, Vojvodine, Grada Beograda i drugih lokalnih samouprava i gradskih opština – i time “oduzeti bilo kakav legitimitet režimu”.

Izabrani poslanici i odbornici će na drugi način štititi interese građana Srbije na svim nivoima, navedeno je u dokumentu.

Potpisnici su se obavezali da će “obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese”, kao i da će nastaviti borbu svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Srbije.

U Sporazumu sa narodom, uz nabrajanje ovih osnova za uspostavljanje novog sistema, navodi se da će se njegovi potpisnici boriti sa građanima za političke promene, sa ciljem da se smeni lični režim Aleksandra Vučića i uspostavi sistem u kojem buduća diktatura neće biti moguća.

Specijalni tužilac za korupciju

U Sporazumu sa narodom navedeno je 12 preduslova koje treba da ispune vlada stručnjaka i novoizabrana Skupština Srbije, kao što je uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Takođe su predviđeni lustracija, ispitivanje porekla imovine, izmena izbornog zakonodavstva i utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera.

Potpisnici Sporazuma “garantuju” ispunjenje ovog dokumenta i spremni su da prihvate svaku ocenu javnosti i sud građana, i politički i moralni.

Potpis na taj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju – Dragan Đilas, Boško Obradović iz Dveri, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović iz Zdrave Srbije, Borko Stefanović iz Levice Srbije, Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Slaviša Ristić iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret i Željko Veselinović iz USS Sloga.

Sporazum su, takođe, potpisali Jovan Jovanović iz Građanske platforme, Zoran Živković iz Nove stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinka Tepić.

Predlog Sporazuma sa narodom podržali su i profesor Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Izvor: Agencije