Srbija od MMF-a traži dozvolu za povećanje plaća

Aleksandar Vučić se sastao i s potpredsjednikom Evropske investicijske banke (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Međunarodni monetarni fond u Beogradu razgovara s predstavnicima Vlade Srbije o reformama koje je ta zemlja provela u okviru stand-by aranžmana.

MMF bi trebao utvrditi provodi li Srbija sve na šta se obavezala kada je sklopila aranžman prije skoro dvije godine.

Ključna pitanja prilikom te revizije bit će, kako je saopćeno, makroekonomska i fiskalna situacija te reforma javnog sektora i javnih poduzeća.

Povećanje plaća i penzija

U Beogradu očekuju da će nizak deficit i rast BDP-a biti dovoljan argument da od MMF-a traže dozvolu za povećanje plaća i penzija do kraja godine.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo prelomni trenutak za oporavak ekonomije te zemlje.

Naglasio je da su dobri rezultati dijelom uvjetovani i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem provođenju Programa, saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Aleksandar Vučić se, također, sastao s potpredsjednikom Evropske investicijske banke (EIB).

Ministar privrede Željko Sertić kaže da Srbija ne kasni u ispunjavanju obaveza i kako će MMF-u poručiti da će nova vlada nastaviti s provođenjem reformi.

“Uvek imate stvari koje ostanu kao nezavršen deo posla, ali važno je pratiti celi proces, u kojoj dinamici se odvija, šta su planovi i ciljevi… Ako ima nekih pomeranja, zašto su ta pomeranja nastala. Tako da sa njima uvek imamo dobru saradnju, jer rešavamo da krajni cilj bude završen do kraja, kako je i dogovoreno“, zaključio je Sertić.

Izvor: Al Jazeera i agencije