Srbija obećava fizičko proširenje graničnih prelaza

Trenutno su najduže kolone na granici Srbije s Hrvatskom i Mađarskom (EPA)

Nakon što su se predstavnici udruženja cestovnih prijevoznika požalili vlastima Srbije na duga čekanja na graničnim prijelazima, iz Vlade Srbije su najavili nova fizička proširenja ceste.

Uz podsjećanje da je već proširen granični prijelaz Batrovci na granici s Hrvatskom s 12 na 18 traka, potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je i proširenje graničnog prijelaza Horgoš u smjeru Mađarske.

“Informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da policija efikasno radi svoj posao, ali da postoji prostor za skraćenje procedura u delu carinjenja”, rekla je Mihajlović.

Od transportnih poduzeća “očekuje konkretne predloge” te obećava izmjene svih propisa koji usporavaju prelazak robe preko granice.

Preko granice prođe i 500 kamiona

“Ako se u Sloveniji registracije završe za jedan dan, ne vidim zašto i u Srbiji ne bi moglo da sve bude mnogo efikasnije, kao što smo to već uradili sa reformom građevinskih dozvola”, navela je Mihajlović.

Trenutno su najduže kolone na prijelazima Batrovci – Bajakovo, na granici s Hrvatskom, i Horgoš – Reske, na granici s Mađarskom, gdje dnevno prolazi gotovo 500 kamiona.

Predstavnici prijevoznika posebno su ukazali na duge procedure u carinjenju robe i zamolili za pomoć kako bi se izbjegla duga zadržavanja na graničnim prijelazima, koja utječu ne samo na brzinu transporta, nego i na odlazak vozača iz Srbije u Sloveniju i druge članice Europske unije. 

Izvor: Agencije