Srbija: Nismo dali dozvolu za izvoz oružja u Jemen

Oružje koje je, navodno, završilo u Jemenu proizvedeno je u valjevskom 'Krušiku' (EPA)

Nijedna dozvola za izvoz oružja, vojne opreme, kao ni robe dvostruke namjene u Jemen nije izdana, kao ni za izvoz u bilo koju drugu zemlju koja je pod sankcijama međunarodne zajednice, saopćilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, prenosi Tanjug.

“Sve destinacije izvoza srpskog naoružanja i vojne opreme navedene su u Godišnjim izveštajima o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme koje Vlada Republike Srbije usvaja i koji su javno dostupni na sajtu Ministarstva www.mtt.gov.rs. S tim u vezi podsećamo na činjenicu da je Republika Srbija, po transparentnosti u izveštavanju već niz godina visoko kotirana, među prvih pet zemalja u svetu, na listi Barometar transparentnosti, koju izrađuje i objavljuje organizacija ‘Small Arms Survey’, sa sedištem u Ženevi”, navodi se u saopćenju, objavljenom povodom “informacija i optužbi koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavile u elektronskim i štampanim medijima u vezi sa, navodnim, izvozom oružja proizvedenog u Republici Srbiji u Jemen”.

“Republika Srbija, kao jedan od većih proizvođača i izvoznika naoružanja i vojne opreme u regionu, ni na koji način ne može snositi odgovornost za to kako će zemlja krajnje destinacije dalje postupati sa uvezenom robom”, zaključeno je u saopćenju.

Navodna prodaja oružja Jemenu

Jučer je međunarodni portal Arms Watch (armswatch.com) saopćio da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije dan nakon što je objavljen treći dio priče o navodnom izvozu oružja iz Srbije u Jemen, u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade.

Kako je naveo taj sajt na nalogu na Twitteru, utvrđeno je da hakerski napadi dolaze iz Srbije, prenijela je agencija Beta.

U ovom trenutku tom sajtu iz Srbije je moguće pristupiti samo korištenjem tzv. VPN softvera (Virtual Private Network).

Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom “Krušiku” završilo u rukama pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD-a i preko Afganistana.

Izvor: Agencije