Srbija nije dozvolila promociju Vojvodine u EU

Iz Novog Sada upozoravaju Beograd za pokušaje da se ograniči uticaj i autonomnost vojvođanske vlade (Al Jazeera)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije dalo dozvolu da u diplomatskom predstavništvu te zemlje u Bruxellesu bude organizovano predstavljanje Vojvodine tokom predstojećeg skupa evropskih regiona, potvrdio je vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

„Ove godine nismo dobili dozvolu Ministarstva spoljnih poslova da to predstavljanje organizujemo u okviru našeg predstavništva, pod izgovorom da to ugrožava bezbednost misije”, rekao je Bugarski, ističući da je takva vrsta procjene predstavljala „neprijatno iznenađenje” za pokrajinsku administraciju.

Tim povodom je već zatražen razgovor sa predstavnicima ministarstva kako bi se utvrdilo zašto je načinjena takva procjena, kazao je Bugarski,  naglasivši da je ta promocija dobra prilika ne samo za predstavljanje ekonomskih i drugih potencijala Vojvodine, nego i Srbije.

Napomenuo da će tradicionalno predstavljanje pokrajine u Bruxellesu, pod nazivom „Veče Vojvodine“, biti priređeno u prostorijama jednog novinarskog kluba, umjesto u diplomatskom predstavništvu Srbije.

Promociji će prethoditi susreti sa predstavnicima regiona Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Hrvatske i drugih zemalja, kako bi potencijalni investitori imali što bolji uvid u mogućnosti za ulaganja u Vojvodini, navedeno je u Novom Sadu.

Vojvodina među razvijenijima

Vojvodina se, prema novoj statističkoj metodologiji, ubraja u razvijene regione ne samo u Srbiji, napomenuo je Bugarski i naglasio kako je i to predstavljanje pokrajine u Bruxellesu dio politike prema kojoj će „Vojvodina ubuduće imati dominantnu poziciju ne samo u okviru Srbije, nego i Zapadnog Balkana“.

Vojvodina je prije dvije godine oformila u Bruxellesu kancelariju pokrajinskog Fonda evropski poslovi, a u okviru diplomatskog predstavništva Srbije pri EU. Kako su ranije objasnili pokrajinski zvaničnici, ta kancelarija će moći da nastavi rad i nakon što je donesen novi Statut Vojvodine, tako da sve aktivnosti budu usklađene sa spoljnom politikom države.

Iako je planirala otvoriti predstavništvo, kakve imaju i drugi regioni pri institucijama EU, Vojvodina je zbog osporavanja Ustavnog suda Srbije i optužbi da time „stiče prerogative države“ formirala kancelariju.

Pokušaj da se onemogući rad toga tijela, kako se tumači, posljednji je u nizu pokušaja Beograda da se ograniči uticaj i autonomnost vojvođanske vlade.

Rizik za umjetnička djela

Odgovarajući na optužbe sekretara Bugarskog, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo je kako je procijenjeno da za organizaciju izložbe slika Milana Konjovića ne postoje bezbjednosni uslovi.

„Imajući u vidu da je reč o umetničkim delima velike vrednosti, jednog od najvećih srpskih umetnika prošloga veka, nadležne službe Ministarstva spoljnih poslova su sačinile procenu bezbednosnog aspekta i mogućih rizika, pri čemu je utvrđeno da prostorije Misije Republike Srbije pri EU u Briselu ne ispunjavaju bezbednosne uslove za realizaciju navedene izložbe“, navodi u tom ministarstvu.

„Iz navedenog je jasno da razlog zbog kojeg ministarstvo nije dalo saglasnost za postavljanje izložbe u prostorijama Misije Republike Srbije pri EU u Briselu nije bila zabrinutost za ‘bezbednost Misije’, kao što to tvrdi gospodin Bugarski, niti bilo kakvi politički razlozi, već isključivo odgovoran odnos prema skupocenim eksponatima izložbe“, objašnjavaju.

Sekretar Bugarski zatim je, u reakciji na objašnjenje ministarstva, rekao da navedeno obrazloženje ne može naići na razumijevanje bilo koga ko je nekada boravio u zgradi Misije Republike Srbije pri EU u Bruxellesu.

„Iz ministarstva nije rečeno koje je to vrste rizik, jer je fizička opasnost tamo nemoguća. Svi ostali rizici su jednaki kao i oni po imovinu tog objekta“, ocijenio je Bugarski.

Na kraju je, kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, izrazio nadu da će se saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova u narednom periodu podići na viši nivo, kako više ne bi dolazilo do takvih situacija.

Izvor: Agencije