Srbija: Neiskorišten biznis potencijal žena

Od ukupnog broja poduzetnika u Srbiji, samo 30 posto su žene. I od toga gotovo polovica preduzeća kojima upravljaju žene ne opstane na tržištu. 

Laptop i dobra ideja su bili prvi koraci – uz entuzijazam i želju za upoznavanjem novih tehnologija, arhitektica Tijana Sekulić je danas uspješna web dizajnerica i poslovna konzultantica. 

“Pre podne sam bila arhitekta u građevinskoj firmi, a popodne sam se bavila web dizajnom. Ja sam u stvari na kolenima u kafiću počela da radim i bavim se web dizajnom, a u matičnoj firmi nisam dobila platu i to je bila neka odluka da razmislim da li neki sopstveni biznis da otvorim”, kaže Sekulić.

Polovina radnosposobnih žena nezaposlena

Deset godina kasnije, Tijana je vlasnica firme AT Consulting. Pruža konzultantske usluge uglavnom ženama koje žele pokrenuti i unaprijediti vlastiti biznis.

Svoja iskustva sada dijeli s drugim uspješnim poduzetnicama. Na konferenciji o poduzetništvu ističu da su povezivanje, edukacija i pomoć iskusnijih, početnicama u biznisu ključni za razvoj ženskog biznisa.

“Svaka od nas nosi kreativnost, samo je bitan trenutak kada će to ispoljiti kao i, normalno, edukacija odnosno davanje poticaja onome ko želi time da se bavi. U tome svemu država mora da ima veliki uticaj”, objašnjava Branka Kolar-Mijatović, predsjednica Asocijacije inovatorki Nova. 

Statistika o ženskom poduzetništvu u Srbiji otkriva neiskorišteni potencijal. Čak polovica radnosposobnih žena je nezaposlena.

U otprilike 30 posto tvrtki vlasnice su žene. Većinom su to mikropoduzeća koja zapošljavaju manje od deset ljudi. Gotovo polovica tih firmi ne opstane.

Za  ekonomsko osnaživanje žena, Vlada Srbije izdvojila je za ovu godinu 130 miliona eura.

Strah od rizika i nesigurnost

“Žene u preduzetništvo nažalost kreću iz nužde uglavnom. Mi želimo da promenimo da to ne bude iz nužde, nego zato što žele da se bave preduzetništvom”, rekla je Zorana Mihajlović, ministrica energetike i predsjednica tijela za rodnu ravnopravnost.

Strah od rizika i nesigurnost pred novim, često su glavne prepreke koje stoje na putu početnicama u biznisu.

“U Srbiji i u regionu nije bila tradicija ženskog preduzetništva. Mi smo svi neki pioniri i možda sada 2016. se prve generacije pojavljuju i interesantna je ta pozicija šta oni novo donose”, kaže Sekulić.

Poduzetnice poručuju i da je neophodno da država osmisli mehanizme kojima bi potaknula žene da se upuste u razvoj  biznisa u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera