Srbija neće nikoga iz regije za čelnika UN-a

Novi će generalni sekretar stupiti na dužnost 2017. godine (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je kako će Srbija na vrijeme donijeti odluku o kandidatu za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, ali da kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati podršku Beograda.

Podsjetio je kako je Savjet bezbjednosti UN-a tek nedavno uputio poziv svim članicama svjetske organizacije da predlože svoje kandidate za generalnog sekretara.

Novi će generalni sekretar stupiti na dužnost 2017. godine što znači da bi njegov izbor mogao biti u drugoj polovini iduće godine.

“Srbija će na vreme doneti odluku da li će imati svog kandidata ili će podržati nekog drugog”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Beograd svakako ne može podržati kandidate čiji su politički stavovi suprotni nacionalnim i državnim interesima Srbije.

“Reč je o veoma ozbiljnoj funkciji i zato Srbija mora da vodi računa kome će dati podršku. Nije reč o tome da li nam neki kandidat lično odgovara, već o politici koju zastupa”, rekao je Dačić.

Pokazalo se, kako je podsjetio, da je izjašnjavanje nekih zemalja iz regije po pitanjima koja su za Srbiju bila važna, na međunarodnom planu bilo suprotno nacionalnim interesima te države bez obzira na prijateljske odnose sa njima.

“Isto tako kao što oni vode računa o svojim interesima, i mi ćemo voditi o našim. Da budem potpuno iskren: kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati našu podršku”, zaključio je Dačić.

Troje kandidata iz regije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao kako će kandidat za generalnog sekretara UN-a kojeg podrži Srbija imati dobre šanse da bude i izabran. Dodao je i kako da odluka o tome još nije donesena.

Vučić je još rekao kako će “kandidat kojeg Srbija podrži možda biti građanin Srbije, a možda i ne”.

“Onaj kandidat kojeg Srbija bude podržala će 70 odsto biti i izaban na tu funkciju. Gledaćemo da onaj koga budemo podržali bude i izabran, da bismo imali dodatni uticaj i mogućnosti”, rekao je Vučić.

Primijetio je i kako su “neki koji su do sad predlagali kandidate znali da njihovi kandidati neće biti izabrani i to rade zbog rešavanja unutrašnjih pitanja”.

“Mi nemamo unutrašnjih problema, neću nikome da se pravdam, već hoćemo da ostvarimo najbolji uticaj za Srbiju”, rekao je Vučić. 

Crna Gora je za prvog čovjeka svjetske organizacije kandidirala Igora Lukšića, aktuelnog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, koji je bio i premijer od 2010. do 2012. Kao hrvatska kandidatkinja spominje se dosadašnja šefica diplomatije Vesna Pusić, a makedonski kandidat trebao bi biti diplomat Srgjan Kerim.

Izvor: Agencije