Srbija neće izručiti troje funkcionera SRS-a

Vojislav Šešelj je pred Haškim sudom oslobođen krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH (AP)

Srbija je danas obavijestila Haški tribunal o prvostepenoj odluci suda u Beogradu da prema Zakonu o saradnji s Tribunalom nisu ispunjeni uslovi za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS).

Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović u podnesku Tribunalu je ukazao da je sudija za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine utvrdilo da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu od 19. januara 2015.

U podnesku se ističe da to prvostepeno rješenje još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog vijeća očekuje početkom sljedeće sedmice, prenosi Tanjug.

Rješenjem sudije za prethodni postupak je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumulativnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o najtežim ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti).

Dalje zakonske mjere

Nakon odluke kojom se utvrđuje nepostojanje pretpostavki za izručenje, Zakon nalaže da sudija za prethodni postupak po službenoj dužnosti vijeću od troje sudija dostavi svoje rješenje zajedno sa spisima predmeta.

Vijeće može tu odluku da potvrdi, ukine ili preinači u roku od tri dana, i njegova odluka je pravosnažna i izvršna, navodi se u podnesku predstavnika Srbije, koja je obavezana da svakih 15 dana obavještava tribunal o aktivnostima države povodom zahtjeva tribunala za hapšenje i izručenje radikala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka Tužilaštva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

Vođa SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim, ili da presudu ukine u cijelosti i naloži ponavljanje suđenja.

Izvor: Agencije