Srbija ne vidi problem u dodjeli pasoša Shinawatri

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak, povodom dodjele putovnice bivšoj premijerki Tajlanda Yingluck Shinawatri, kako ne vidi u tome problem te da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodjele srpskih putovnica.

Naime, Vlada Srbije na sjednici 27. lipnja ove godine donijela je rješenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije bivše premijerke Tajlanda, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije.

“Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara i dodao da putovnica nije neka svetinja.

“Dovedite ljude u našu zemlju. Bolje da dovodimo ljude; mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u kojem su nas ostavili”, rekao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Tajlandske vlasti bez komentara

Istaknuo je kako ne može govoriti o svim konkretnim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodjele srpskih putovnica.

“Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih”, rekao je Vučić.

Tajlandske vlasti nemaju komentar povodom informacije o tome da je Yingluck Shinawatri dodijeljena srpska putovnica, prenosi Tanjug od agencije AP.

Predstavnica za tisak u tajlandskom Ministarstvu vanjskih poslova rekla je da ne može komentirati tu informaciju te da Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nije kontaktiralo s tajlandskim vlastima.

Shinawatra je napustila Tajland 2017.

Ona i njezine pristaše tvrde da je riječ o politički motiviranom slučaju.

Prema službenim propisima, državljanstvo Srbije može dobiti i stranac, odnosno strankinja “čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Srbiju”.

I brat i sestra svrgnuti u državnim udarima

Posjedujući putovnicu Srbije, Shinawatra će moći putovati u više od 100 država bez vize, uključujući i većinu članica Europske unije. 

Shinawatra je morala napustiti premijersku funkciju nakon odluke suda 2014., a njezina je vlada pala u vojnom puču koji je uskoro uslijedio.

Navodno je preko Dubaija otišla u London, gdje trenutačno živi njezin brat Thaksin Shinawatra, poslovni čovjek i nekadašnji premijer Tajlanda.

Oboje su izabrani za premijera te države, ali su svrgnuti u državnim udarima 2006. i 2014. 

Thaksin Shinawatra podnio je zahtjev za državljanstvom Crne Gore, koje mu je dodijeljeno 2009.

Izvor: Al Jazeera i agencije