Srbija: Navijačima Hajduka po 15 dana zatvora

Nakon odslužene kazne, navijači će biti protjerani iz Srbije na godinu dana (Screenshot)

Prekršajni sud u Beogradu osudio je 14 navijača splitskog Hajduka na po 15 dana zatvora i oni su već poslani na izvršenje kazne u zatvor u Padinskoj Skeli, jer eventualna žalba na presudu ne odgađa izvršenje kazne, prenosi Tanjug.

Istom odlukom izrečena im je mjera protjerivanja na godinu dana, precizirao je Milan Marinović, predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Po njegovim riječima, kažnjeni su u skladu sa Zakonom o prekršajima u skraćenom postupku za prekršaj koji je, u Zakonu o javnom redu i miru, definiran kao “nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi”.

Osuđeni su zbog sudjelovanja u pljački benzinske postaje “Mol” u Vrčinu, nedaleko Beograda, i u pisanju grafita s ustaškim simbolima. Uzeli su robu iz prodavaonice na benzinskoj u vrijednosti od najmanje 200.000 dinara [1.700 eura] ne plativši.

Na taj način su ugrozili sigurnost građana i imovine, navedeno je u prekršajnim prijavama.

Žalba ne odgađa izvršenje kazne

Jedan okrivljeni koji je priveden u Grockoj je maloljetan, pa se protiv njega ne vodi skraćeni postupak.

Ostalih 13 navijača iz Hrvatske je oslobođeno navoda iz prekršajne prijave, ali nisu pušteni na slobodu jer im je određeno zadržavanje do 48 sati po nalogu tužitelja, tako da su i dalje u policiji.

U toku su provjere da li su privedeni, njih ukupno 27, prethodno izvršio neko kazneno djelo, prenose beogradski mediji.

Osuđeni imaju pravo žalbe na presudu u roku od osam dana.

Teorijski, ukoliko žalbe budu podnesene, i ako se dogodi da Apelacioni prekršajni sud ukine prekršajnu presudu protiv 14 osuđenih, oni bi mogli odgovarati kazneno.

Ako presuda bude potvrđena, neće biti kazneno gonjeni, već će nakon odluženja kazne biti protjerani iz Srbije.

Izvor: Agencije