Srbija: Najveće povećanje plata prosvjetarima

Plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji bit će povećane od januara, za šta će iz budžeta biti izdvojeno oko 100 miliona eura.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je kako je, u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odlučeno da najveće povećanje imaju radnici u prosvjeti.

Njihove zarade bit će povećane za četiri posto, zdravstveni radnici dobit će povišicu od tri posto, dok će zarade u policiji i vojsci biti uvećane za dva posto.

Najniže povećanje dobit će penzioneri, a njima će primanja linearno biti povećana za 1,25 posto.

Obrazlažući povećanja, Vučić je rekao kako je “toliko prostora omogućeno uspešnim provođenjem reformi” i da se “u ovom trenutku nije moglo više”.

Vlada je, prema Vučićevim riječima odlučila i da “pomogne građanima time što će sufinansirati pretplatu za javni servis”.

U tom kontekstu, planiraju smanjiti mjesečnu pretplatu na jedan euro, dok će iz budžeta javnim servisima uplatiti oko 40 miliona eura.

Obnova škola

Po Vučićevom mišljenju povećanje plata i penzija nije malo.

“Ne slažem se da su to mala povećanja i neću da se slažem sa onima koji se dodvoravaju ljudima i misle da može da bude i više. Ne mislim da je četiri odsto malo. Za samo godinu dana, od kako smo počeli da sprovodimo program štednje, mislim da je to ozbiljan i značajan uspeh”, smatra Vučić.

Povećanje penzija je, kako je naglasio, “skromno, ali stabilno”.

“Što se plata tiče ne mislim da je povećanje malo. Znam i da to još nije dovoljno da se lepo živi, ali plate rastu polako i sasvim sigurno ide na bolje”, kaže Vučić.

Država je, kako je naveo, ušla u velike investicije, a kao važnu stvar je naveo obnovu svih škola.

Izvor: Al Jazeera i agencije