Oglasi

Srbija: Minusi četiri puta skuplji nego u EU

Visoku kamatu na dozvoljeni minus bankari pravdaju, prije svega, visokom stopom inflacije u Srbiji.
Istraživanja portala Kamatica pokazuju da kamata u Srbiji iznosi 33,78 postoAFP/Getty - Ilustracija

Građane Srbije koji koriste dozvoljeni minus na karticama četiri puta skuplje košta ova pozajmica nego korisnike u eurozoni, prenosi Srna.

Prema posljednjim podacima Evropske centralne banke, prosječna kamata u državama eurozone prošle godine bila je 7,92 posto, a istraživanja portala Kamatica pokazuju da u Srbiji iznosi 33,78 posto.

Visoka inflacija

Ovako visoku kamatu na dozvoljeni minus bankari pravdaju, prije svega, visokom stopom inflacije u Srbiji, te poručuju da nižih kamata neće biti sve dok se cijeli sistem ne oporavi, a takvo stanje mora da potraje bar nekoliko godina u nizu.

"Statistika kaže da se dozvoljeni minus u Srbiji odobrava uz prosječnu kamatnu stopu od 33,78 posto na godišnjem nivou, a postoje i banke koje su ovaj prosjek prilično premašile. Dozvoljeni minus banke u Srbiji odobravaju uz kamate koje su od 26 do čak 41 posto na godišnjem nivou", navodi Kamatica.

Kamata na dozvoljeni minus u Sloveniji iznosi 8,78 posto, a u Hrvatskoj 11,53 posto, dok je najmanja u Luksemburgu, 2,91 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.