Srbija među zainteresiranima za rusku vakcinu protiv COVID-a 19

Ruski zdravstveni zvaničnici su kazali da vakcina garantira dvije godine imuniteta na korona virus (EPA)

Moskva je saopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv korona virusa, a među njima je i Srbija.

“Moskva je saopćila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine, a među njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta (za rusku vakcinu) će biti van Zapada, dok će evropski, američki i vjerovatno kineski naučnici nastaviti da razvijaju sopstvene verzije vakcine”, prenosi Beta svjetske medije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je saopćio da je Rusija proizvela vakcinu protiv korona virusa. Da bi uvjerio javnost u ispravnost vakcine, on je rekao da je njegova kćerka već vakcinisana.

Ruski zdravstveni zvaničnici su kazali da vakcina garantira dvije godine imuniteta na korona virus.

Američki i evropski naučnici su pak skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine.

‘Više eksperiment nego nešto drugo’

Agencija podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao na početku pandemije da će Srbija “napraviti vakcinu”, a potom je govorio da će Srbija biti među prvim zemljama na svijetu koja će je dobiti.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je ranije kako najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, znači “da su više eksperiment nego nešto drugo”.

On je dodao da se zalaže za nabavku vakcine koja će biti izrađena prema standardima Evropske unije, jer je tu riječ o najstrožim kriterijumima.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije, navodi agencija Fena.

Izvor: Agencije