Srbija-Kosovo: Kroz igru do tačnih informacija

U igrici je ostavljena i mogućnost da učesnici ponude neki oblik razmjene teritorija

Agencija Beta je na desktop verziji Facebooka objavila igru “Komšije – Komšit” sa ciljem da se unaprijedi razumijevanje odnosa između Srbije i Kosova kada je o teritorijama i granicama riječ.

Igra je dvojezična (srpski i albanski) osmišljena tako da građanima obje strane pomogne da lakše i bolje razumiju odnose i pregovaračke aktivnosti koje se preduzimaju, a namjera ove igre nije da omogući simulaciju “borbe za teritorije”, navodi Beta.

Igra je na bazi kviza i omogućava igraču da se upozna sa pojednostavljenim prezentovanjem podataka o teritorijama i stanovništvu sa obje strane granice, odnosno administrativne linije. Riječ je o podacima koji su uzeti iz zvaničnih statistika Srbije i Kosova. Različite procjene i podaci o pojedinim dijelovima teritorija sa obje strane koje ne postoje u zvaničnim statistikama nisu uzimane u obzir pri njenom kreiranju.

Razmjena teritorija

U igrici je ostavljena i mogućnost da učesnici ponude neki oblik razmjene teritorija, ali uz jasna ograničenja koja podrazumijevaju da se pri tome ne smije ozbiljno narušavati balans između dvije strane. Sastavni dio igre su i ključna dokumenta na kojima se zasnivaju trenutni odnosi Srbije i Kosova.

Opredjeljujući se za ovakav pristup jednom od najosjetljivijih i najkomplikovanijih političkih problema u regiji pošlo se od procjene da se građani kojih se ova pitanja tiču veoma teško i rijetko odlučuju da sami provjeravaju statističke podatke o stanovništvu i teritorijama, između ostalog i zbog toga što je to komplikovan i zahtjevan proces.

Igra Komšije – Komšit nudi mogućnost da građani bez opsežnijih istraživanja po sajtovima dođu do osnovnih relevantnih podataka koji mogu da pomognu u sagledavanju realne situacije na terenu i donošenju zaključaka.

Izvor: Agencije