Oglasi

Srbija: Jedinstvo po pitanju sjevera Kosova

Moramo biti jaki, Kosovo vojno ne možemo odbraniti, već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni, kazao je Dačić.

Na sastanku državnog vrha Srbije s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova u četvrtak u Beogradu potvrđeno je jedinstvo u provođenju politke o pitanju sjevera, izjavio je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i najavio da će tokom mjeseca biti donijeta državna platforma u kojoj će ta politika biti definirana.

Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza, ali će konačnu odluku o tome donijeti Srbi sa sjevera Kosova, rekao je on novinarima poslije sastanka s političkim predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

"Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti, već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni", kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

Premijer je istakao da je u dijalogu s Prištinom učinjeno sve kako bi se zaštitili interesi Srbije, kao i interesi Srba na Kosovu, i da je on, kao prgovarač, stao iza njihovih zahtjeva.

"Biće otvorena četiri prelaza do kraja godine. Ti prelazi će biti statusno neutralni, i ovaj čitav sporazum mi tumačimo kao statusno neutralan. Mi to ne tumačimo niti prihvatamo kao bilo kakve granične prelaze, ili graničnu liniju, već isključivo kao privremene objekte koji imaju status administrativnih prelaza", obasnio je Dačić.

Dokumenta i tablice

On je istakao da su se na njegovo insistiranje visoka predstavnica Evropske unije (EU) Catherine Ashton i kosovski premijer Hashim Thaci saglasili da se na prelazima na sjeveru Kosova ne naplaćuje carina ili druge dažbine, niti da se prave problemi Srbima koji koriste lična dokumenta i registarske tablice Srbije.

"Taj režim će ostati takav sve dok se ne postigne dogovor o tim otvorenim pitanjima, o čemu se razgovor nastavlja posle novogodišnjeg praznika", kazao je Dačić i dodao da se time postiglo da se režim na prelazima u suštini ne mijenja u odnosu na postojeći.

"Ako dođe do kršenja tog sporazuma, odnosno tog dogovora, Vlada Srbije će suspendovati njegovu dalju primenu", rekao je Dačić.

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak u kojem je to sadržano i koji je garancija Srbima na sjeveru Kosova da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.

Dačić je kazao da svi učesnici u dijalogu trebaju imati razumijevanja za opravdani strah Srba sa Kosova, isto onako kao što se mora imati odgovornost prema onome što Srbija treba uraditi u procesu eurointegracija.

Pritisak iz zemalja EU-a

"Izuzetno je važno da budu otvoreni prelazi. Ja ne znam da li razumete da se danas ceo dan na nas vrši pritisak od strane zemalja EU-a koje su naši prijatelji i koje kažu: 'Ako nećete da primenite ono što ste dogovorili u februaru, mislim da ćemo čekati godinu, dve, tri... da uopšte otpočnemo pregovore", rekao je premijer.

Kako je istakao, Srbija nikada nije bila bliža datumu početka pregovora o članstvu u EU i zato mora u decembru dobiti što pozitivnije mišljenje Brisela, bez kojeg neće moći u prvoj polovini sljedeće godine dobiti taj datum, budući da su u drugoj polovini 2013. godine izbori u Njemačkoj.

"Ako propustimo decembar, čekaćemo do 2014. godine da nastavimo tamo gde smo stali. Ova Vlada sada je u situaciji da ne zavisi mnogo od naših poteza, nismo mi pregovarali ove sporazume, koji moraju da se primenjuju. Jednostavno, EU traži da se oni primene", kazao je Dačić.

On je zaključio da je Srbija uradila sve za zaštitu svojih državnih interesa i Srba na Kosovu, da sjever nije pod vlašću Prištine, a istovremeno je učinjen korak dalje u procesu eurointegracija.

Prema njegovim riječima, u toku je intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se osiguralo što povoljnije mišljenje Brisela, zbog čega on u petak putuje na Kipar, kao državu koja trenutno predsjedava EU-om.

Podsjetio je da je ministar spoljnih poslova Milan Mrkić u Irskoj, koja će predsjedavati od januara, da je vicepremijer Aleksandar Vučić u SAD-u, potpredsjednica Vlade Suzana Grubješić bila je u Njemačkoj, a da će predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović ići u Rusku Federaciju.

Povjerenje u Vladu

Sastanku, koji je počeo nešto poslije 15.40 sati, prisustvovali su, pored Dačića, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsjednici Vlade Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić, predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović, šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i šef tehničkog tima Beograda Dejan Pavićević.

Na sastanak su došli predsjednici sve četiri opštine sa sjevera Kosova - Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić.

Predsjednik SO Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je da će Srbi sa sjevera Kosova u petak održati zajedničku sjednicu rukovodstva četiri opštine, na kojoj će donijeti odluku po pitanju blokade administrativnih prelaza ka cetralnoj Srbiji, istakavši da je optimista kada je riječ o odluci koja će biti donijeta.

Srbi će, kako je rekao, protestirati u blizini prelaza Jarinje dok odbornici ne donesu odluku o daljim koracima.

Na pitanje da li su Srbi sa sjevera Kosova odustali od pisanih garancija EU-a, Pantić je odgovorio da građani koji žive sjeverno od Ibra više vjeruju svojoj Vladi nego međunarodnoj zajednici, jer su „više puta izigrani“.

"Nama su garancije naše Vlade sasvim dovoljne i očekujem da će taj naš stav prihvatiti i odbornici naših skupština", kazao je Pantić.

Izvor: Al Jazeera i agencije