Oglasi

Srbija: Istekao rok Kriznog štaba, prelazi prazni

Građani koji u Srbiju ulaze dužni su da se u roku od 24 sata prijave i urade test samoprocjene na COVID-19.
Ako putnik ima višu temperaturu, izdvaja se i ulazi u zonu koja je predviđena za privremenu izolacijuEPA

U Srbiji je večeras u 18 sati stupila na snagu nova epidemiološka mjera posebnog zdravstvenog nadzora za sve državljane Srbije i strane državljane sa privremenim ili stalnim boravkom koji se vraćaju iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom - Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tokom dana na graničnom prelazu Gostun s Crnom Gorom bile su kilometarske gužve, a večeras vozila nema. Tako je i na Batrovcima, javio je Tanjug.

Građani koji u Srbiju ulaze dužni su da se u roku od 24 sata prijave i urade test samoprocjene na COVID-19, nakon čega će od ljekara dobiti smjernice o daljem postupanju.

Kako navodi Tanjug, prije nego što je mjera stupila na snagu mnogi su požurili da se vrate u zemlju. Zato su se u poslijepodnevnim satima na graničnom prelazu Gostun s Crnom Gorom stvorile velike, kilometarske gužve. Čekalo se i do dva sata.

Do 18 sati ušlo 3.200 automobila

Preko tog graničnog prelaza od ponoći do 18 sati ušlo je 3.200 automobila, 10.000 građana.

Večeras je situacija potpuno drugačija – granični prelaz je gotovo potpuno prazan, javlja RTS.

Automobila nema, a na granici čeka samo manji broj kamiona.

I na graničnom prelazu Batrovci s Hrvatskom večeras nema gužve, za razliku od popodneva. Nadležni na granici kažu da nikad nije bilo manje vozila i putnika u ovo doba godine nego do sada. Nema gužvi večeras ni na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a tako je bilo i ranije danas.

Sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je za RTS da putnici koji prelaze granične prelaze prolaze sanitarnu kontrolu, a instalirane termovizijske kamere pokrivaju sve dolazeće putnike i bilježe putnike s povišenom temperaturom.

Ako putnik ima višu temperaturu, izdvaja se i ulazi u zonu koja je predviđena za privremenu izolaciju. S njim se obavlja razgovor uz sve mjere predostrožnosti.

Ako ima sumnji da je riječ o korona virusu, zove se dežurni epidemiolog iz Gradskog zavoda i odlučuje se da li ide u karantin, izolaciju ili izolaciju radi liječenja, rekao je Milanov.

Tokom popodneva pojačan je saobraćaj i na Jadranskoj magistrali zbog povratka građana iz Crne Gore. Na naplatnoj stanici Preljina, na naplati, zadržavanje vozila je 30 minuta, saopštavaju iz Puteva Srbije.

Pun voz putnika stigao iz Bara u Topčider

Na autoputu Miloš Veliki, tokom vikenda, u popodnevnim i večernjim satima očekuje se povećan intenzitet saobraćaja. Duž autoputa Miloš Veliki na portalima sa izmjenljivom saobraćajnom signalizacijom bit će istaknuta obavještenja o zadržavanjima na naplatnim stanicama i stanju na autoputu.

Da se ozbiljno shvatio poziv Kriznog štaba potvrđuje i pun voz koji je jutros stigao iz Bara u Topčider.

Iako voz saobraćaja gotovo tri sedmice, nakon višemjesečne pauze, crnogorski kondukteri prenose utisak, sezona je trajala samo jedan dan - danas. Od uvođenja novih mjera bio je pun.

"Kompozicija je proširena, a samo u odnosu na jučer prevezeno je 170 putnika više. Voz koji je krenuo u 19,00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila", navodi Dragana Stankovic iz Srbijavoza.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.