Srbija i Sjeverna Makedonija u finalu baraža, BiH i Kosovo ispali

Reprezentaciju Srbije je do pobjede nad Norveškom vodio dvostruki strijelac Sergej Milinković-Savić (EPA)

Nogometne reprezentacije Srbije i Sjeverne Makedonije plasirale su se u finale baraža za Evropsko prvenstvo, dok su selekcije Bosne i Hercegovine i Kosova ostale bez šanse za plasman na Euro 2020.

Srbija je pobijedila u Norveškoj sa 2:1 nakon produžetaka, a junak meča bio je dvostruki strijelac Sergej Milinković-Savić, koji je u igru ušao tek u 80. minuti.

Srbija će u finalu na svom terenu igrati protiv Škotske, koja je nakon penala savladala Izrael. 

Sjeverna Makedonija u finale play-offa prošla je pobjedom nad Kosovom od 2:1, a za prolaz na Evropsko prvenstvo trebat će joj još trijumf u Gruziji.

Golove za Sjevernu Makedoniju postigli su Benjamin Kololli (autogol) i Darko Velkovski, a strijelac gola za Kosovo bio je Florent Hadergjonaj.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu je poražena od Sjeverne Irske nakon izvođenja jedanaesteraca. Nakon 120 minuta borbe, rezultat je glasio 1:1, ali gosti su u izvođenju penala bili uspješniji.

Četiri putnika za Euro

U ovoj fazi takmičenja, igraju se četiri mini-turnira sa po četiri ekipe, a pobjednici grupa stiču pravo na plasman na Euro 2020, koji je zbog korona virusa pomjeren na 2021. godinu.

Rezultati: Grupa A: Island – Rumunija 2:1 (Sigurdsson 16, 35 – Maxim 62 penal), Bugarska – Mađarska 1:3 (Yomov 89 – Orban 17, Kalmar 47, Nikolics 75).

Grupa B: Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska 1:1 – nakon penala 3:4 (Krunić 14 – McGinn 53), Slovačka – Irska 0:0 – nakon penala 4:2.

Grupa C: Škotska – Izrael 0:0 – nakon penala 5:3, Norveška – Srbija 1:2 (Normann 88 – Milinković-Savić 82, 103).

Grupa D: Gruzija – Bjelorusija 1:0 (Okriashvili 7), Sjeverna Makedonija – Kosovo 2:1 (Kololli 16 autogol, Velkovski 33 – Hadergjonaj 29).

Parovi finala: Mađarska – Island, Sjeverna Irska – Slovačka, Srbija – Škotska i Gruzija – Sjeverna Makedonija.

Finalni susreti igraju se 12. novembra.

Izvor: Al Jazeera