Oglasi

Srbija i Kosovo u vrhu azilantske liste

Povećan broj tražilaca azila u Africi, a Srbija sa Kosovom zauzima treće mjesto po broju zahtjeva.
Očekuje se da će se broj tražilaca azila u 2011. godini udvostručiti[EPA]

Srbija sa Kosovom se, prema broju tražilaca azila u industrijaliziranim zemljama u prvoj polovini ove godine, našla na trećem mjestu, odmah iza Afganistana i Kine, saopćio je Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U izvještaju, koji je obuhvatio 44 zemlje, navodi se da je iz Afganistana stiglo 15.300 zahtjeva za azil, iz Kine 11 700, a iz Srbije sa Kosovom 10.300. 

Zatim slijede Iračani koji su podnijeli 10.100 zahtjeva za azil i Iranci sa 7.600 zahtjeva, navodi se u izvještaju.

Većina želi u SAD

Najpopularnije zemlje za traženje azila bile su SAD, čijim vlastima je upućeno 36.400 zahtjeva, zatim Francuska sa 26.100, Njemačka sa 20.100, Švedska sa 12. 600 i Velika Britanija sa 12.200 zahtjeva. 

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres rekao je da je ova godina bila krizna za premještanja kao nijedna do sada te napomenuo da su sukobi u sjevernoafričkim državama primorali na stotine hiljada ljudi da napuste svoje domove u Libiji i Tunisu.

Porast zahtjeva

Broj onih koji traže azil u razvijenim zemljama u odnosu na isti period prošle godine porastao je za 17 posto i očekuje se da će se broj tražilaca azila u 2011. godini udvostručiti, te da će konačna brojka biti 420.000 zahtjeva.

Ukoliko se ostvare prognoze UNHCR-a, to će biti najveći broj tražilaca azila u svijetu za proteklih osam godina, čemu će djelomično doprinijeti i političke krize u zemljama sjeverne Afrike, te u Obali Slonovače i Somaliji.

Izvor: Agencije

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.