Oglasi

Srbija i Hrvatska odredile lokacije za potragu za nestalim osobama

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije, a Hrvatska kninsko groblje i poznate grobnice nakon akcija 'Bljesak' i 'Oluja'.
Potraga za nestalim je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa dvije zemljeArhiva/Ilustracija

Hrvatska i Srbija dogovorile su se u petak koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1.900 osoba nestalih u ratu 1990-tih.

Srbija bi trebala pretražiti tri lokacije, kod Sremskih Karlovaca i Bogojeva u Vojvodini te grobna mjesta nizvodno uz Dunav od Smedereva prema hidroelektrani Đerdap.

Lokacije u Hrvatskoj su kninsko groblje te poznate grobnice nakon akcija "Bljesak" i "Oluja", prenosi Hina.

Na sastanku u Beogradu bili su i dužnosnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Potraga za nestalim je u bilateralnim susretima isticana kao jedan od prioriteta za poboljšanje odnosa između dvije države.

Da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje rekli su nedavno na sastanku u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomatije Goran Grlić Radman.

Pretrage sedam lokacija

"Prema zahtevima Hrvatske, nastavićemo s dodatnim dubinskim pretragama u arhivima, vezano uz određene informacije koje Zagreb potražuje. Takođe, danas smo od Hrvatske ponovo zatražili da vidimo ima li novih informacija vezano za bjelovarsku i karlovačku kasarnu i Loru [u Splitu]", rekao je predsjednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović.

Hrvatska ustrajava na otvaranju arhiva sigurnosno-obavještajnog sistema bivše Jugoslavenske narodne armije, jer bi se u njima mogli nalaziti podaci o premještanju masovnih grobnica na području Hrvatske.

"Tražimo i povrat zaplijenjene dokumentacije medicinskog centra iz Vukovara te otvaranje arhiva i dokumenata koji se vežu za asanaciju na tom području", rekao je predsjednik Komisije za zatočene i nestale Hrvatske Stjepan Sučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da ovih dana traju pretrage sedam potencijalnih lokacija u Ličko-senjskoj županiji, a prije toga se na terenu radilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u potrazi za ostacima 526 stradalih 1991. godine.

Istovremeno, na širem području Ovčare već tri se godine traga se za 65 ranjenika iz vukovarske bolnice, što je slučaj za koji je Zagreb od Beograda zatražio da se dubinski pregledaju dokumenti i eventualno pronađu korisne informacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.