Srbija i Crna Gora zvanično skinute sa liste za putovanje u EU

U Briselu navode da lista ponovo biti ažurirana za dvije sedmice (EPA)

Vijeće Evropske unije zvanično je u četvrtak objavilo novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukidanje restrikcije za putovanja u EU.

Na popisu je 13 zemlja sa prethodnog spiska, dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

U Briselu navode da će lista ponovo biti ažurirana za dvije sedmice, prenosi Tanjug.

Na osnovu kriterija koji obuhvatanju prvenstveno epidemiološku situaciju i mjere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebale postepeno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine, koja je podložna još i uvjetu reciprociteta za putovanja građana EU-a na njenu teritoriju.

U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Vijeća EU-a koja se primjenjivala od 1. jula, s izuzetkom Srbije i Crne Gore, koje su uklonjene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

‘Ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19’

U Vijeću EU-a navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju imati broj novih slučajeva COVID-19 tokom posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika “blizu ili ispod prosjeka” EU-a, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana.

U obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija.

Za zemlje koje se ne nalaze na listi od zabrane putovanja izuzeti su građani EU-a i članovi njihovih porodica, oni s trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica, kao i putnici s dokazom o neophodnosti putovanja.

U Briselu napominju da preporuka Vijeća EU-a nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za provođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, ukinuti ograničenja putovanja za navedene zemlje, a ne bi trebali odlučiti da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi prije zajedničke koordinirane odluke EU-a.

Izvor: Agencije