Srbija i Crna Gora u diplomatskom sporu

Ivica Dačić
Dačić je rekao da je Srbija primijenila recipročnu mjeru prema 'ličnosti broj dva' crnogorske ambasade u Beogradu (AP)

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da Srbija nema razloga zabraniti ministrici savjetnici u Veleposlanstvu Crne Gore u Beogradu nazočenje sastancima s predstavnicima državnih organa i državnih institucija Srbije, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo je ocijenilo da je takva mjera Ministarstva vanjskih poslova Srbije prema crnogorskoj diplomatkinji izraz “pukog reciprociteta” zbog mjere koju je Crna Gora poduzela prema ministru savjetniku u Veleposlanstvu Srbije u Podgorici.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je kazao da je Crna Gora zabranila nazočenje sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Veleposlanstva Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću, nakon čega je Srbija primijenila recipročnu mjeru prema “ličnosti broj dva” crnogorskog veleposlanstva u Beogradu, ministrici savjetnici Ani Ražnatović, navodi Beta.

Crna Gora: Kršenje Bečke konvencije

“U djelovanju ministra savjetnika Ambasade Republike Srbije u Podgorici stekli su se, i nepobitno su utvrđeni, postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vjera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama”, navodi crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Priopćeno je da je veleposlanik Srbije u Podgorici Vladimir Božović “precizno i detaljno obaviješten o karakteru ovih aktivnosti, kao i o odgovarajućim mjerama koje će biti preduzete od strane crnogorskih organa”.

“S druge strane, naša diplomatkinja u zvanju ministra savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Beogradu ponaša se i djeluje primjereno i uzorno, poštujući sve standarde i uzuse Bečke konvencije, pa, osim pukog reciprociteta, stvarnih motiva i razloga za preduzimanje mjera protiv nje nema”, zaključuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u priopćenju, prenosi agencija Beta.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nije želio reći što je ministar savjetnik u Veleposlanstvu Srbije, za koga tvrde da krši diplomatska pravila, točno učinio, ali je naglasio da Crna Gora nikad ne bi ovako reagirala da nije riječ o ozbiljnim stvarima.

“O svemu je obaviještena Ambasada Srbije, a razgovori su obavljeni u prijateljskom tonu i sa razumijevanjem”, kazao je Darmanović, prenosi Beta.

Izvor: Agencije