Srbija i BiH formiraju operativno tijelo za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo

Autoput, Beograd, Sarajevo
Temelj za projekt autoputa postavljen je tokom Erdoganove posjete Srbiji u oktobru prošle godine (Al Jazeera)

Sporazum između Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd – Sarajevo potpisan je danas u Beogradu, a njim je predviđeno da u narednih mjesec dana bude formirano operativno tijelo koje će raditi na realizaciji ovog projekta, objavila je agencija Anadolija.

Nakon potpisivanja, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić kazao je novinarima da današnji sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače, koji će biti spojna tačka između dvije države.

“Predviđeno je i da će Srbija u cijelosti izgraditi ovaj most”, rekao je.

Kako je kazao, ovim sporazumom se obje zemlje obavezuju da u roku od mjesec dana formiraju operativno tijelo.

“Obavezujemo se u roku od mjesec dana da formiramo operativno tijelo koje će raditi na realizaciji ovog veoma važnog projekta i za BiH”, dodao je.

Autoput prijateljstva

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da je ovaj sporazum veoma važan za Srbiju, ocijenivši da on predstavlja veliki korak, jer znači brzinu i efikasnost ka izgradnji autoputa.

Kamen temeljac za ovaj autoput već je položen u oktobru, uz prisustvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH.

“Za nas je to put koji treba da poveže dvije države, ljude u te dvije države, put koji mi zovemo putem prijateljstva, koji treba da nas vodi ka budućnosti, a ne ka prošlosti i svim problemima koje smo u prošlosti imali”, rekla je.

Ona je kazala da radovi idu prema planiranoj dinamici, te da je ovaj sporazum nastavak te dinamike.

Prema njenim riječima, nije samo u pitanju autoput, već i izgradnja graničnog prelaza, sve u cilju boljeg i bržeg protoka robe i ljudi, a u sklopu kretanja ka “malom Šengenu”.

Izvor: Agencije