Srbija formira fond za liječenje djece

Srbija bi uskoro trebala dobiti fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti, koji će kontrolirati Vlada, ljekari i udruženja roditelja.

U posljednje tri godine Srbija je za oboljele od rijetkih bolesti izdvojila blizu 4,5 miliona eura. Fond bi mnogim roditeljima trebalo olakšati život, ali se još ne zna kako će to izgledati u praksi.

Sin Davora Duboke boluje od Gošeove bolesti, a lijek za nju godišnje košta 100.000 eura. Država izdvaja novac za rijetke bolesti kao što je Gošeova, pa njegov sin dobija terapiju. Najavljeno osnivanje fonda bi, prije svega, trebalo pomoći onima kojima je liječenje potrebno u inostranstvu.

“Da li će to pomoći pacijentima sa retkim bolestima? Moje mišljenje je da neće baš mnogo, to jest neće većini. Zato što, ako pričamo samo o lečenju u inostranstvu, mali procenat osoba zahteva nekakvu intervenciju u inostranstvu”, kaže Davor Duboka.

U Nacionalnoj organizaciji za rijetke bolesti napominju da, osim velikih problema s kojim se suočavaju oboljeli,  moraju rješavati i probleme nedostatka sterilnih igli ili invalidskih kolica.

“Svaka inicijativa je dobrodošla, zapravo, svaki rad na poboljšanju uslova života osobama sa retkim boelstima nama je od presudnog značaja. Problema zaista ima mnogo, ne smatramo da će ovo rešiti sve naše probleme, ali smatramo da je ovo dobar početak”, izjavila je Sandra Pavlović iz ove organizacije.

Sistematsko rješenje

Roditelji su se do sada morali sami organizirati i udruživati kako bi osigurali sredstva za liječenje svoje djece.

“Fond koji bi trebalo da bude formiran za dve nedelje, kako kaže ministar zdravlja, biće privatno-javnog karaktera, a sredstva će biti izdvajana iz budžeta i donacija pojedinaca”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je najavio da će biti promijenjeni prioriteti ko bi trebao dobiti novac iz budžeta, tako da će, kao što je bilo najavljivano, sportski klubovi Crvena zvezda i Partizan ostati bez dijela sredstava. Ministar kaže da će vrijeme čekanja na liječenje biti kraće.

“Ta sredstva koja su bila namenjena za te klubove idu u ovaj fond i to će biti preusmereno već prvim rebalansom budžeta. Problem je bio i kad se odradi bio je problem oko novca, a sada, kada imate novac u fondu, onda ćemo moći mnogo brže da reagujemo”, rekao je Lončar.

Srbija će, nadaju se u udruženju, osnivanjem fonda prvi put problem liječenja oboljele djece pokušati riješiti sistemski, umjesto pojedinačno – od slučaja do slučaja.

Izvor: Al Jazeera