Srbija duguje penzionerima na Kosovu 2,8 milijardi eura

Vlast Srbije ugasila je Penziono-invalidski fond Kosova 1990-ih (Al Jazeera)

Istraživački institut za evropska pitanja i razvoj (RIDEA) predstavio je u srijedu studije o pitanju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Kosova, u kontekstu eventualnog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Prema toj studiji, Srbija albanskim i ostalim nesrpskim penzionerima s Kosova duguje približno 2,3 milijarde eura za period od 1999. do 2016.

Zbog nedostatka podataka, u dug nisu uračunate 2017. i 2018, prenosi Anadolija.

Tom sumom nisu obuhvaćeni penzioneri iz ratnih zona kojima nije uplaćivana penzija tokom 1998. ni zaposleni koji su izdvajali doprinose, ali imaju staž kraći od 15 godina, pa nisu uspjeli ostvariti penziju.

Mrika Kotorri iz RIDEA-e navela je da, kada se na taj dug doda i nematerijalna šteta, ukupan dug Srbije iznosi otprilike 2,8 milijardi eura.

Rekla je da je penzija osnovno ljudsko pravo na materijalno bogatstvo, koje se ne može prenijeti na bilo koga i ne može zastarijevati.

Navela je da je Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio u korist bračnog para Grudić, koji je tužio Srbiju, a što Srbija nikad nije realizirala.

Da Srbija prihvati odgovornost i obaveze

Oodsjetila je da je 1990-ih vlast u Srbiji ukinula Skupštinu tadašnje Autonomne pokrajine Kosovo i potom izglasala zakon o prinudnim mjerama, zbog kojih je približno 130.000 radnika Albanaca nezakonito ostalo bez posla.

Istovremeno im je onemogućeno da ispune svoje osnovno ljudsko pravo na penziju, koju su ostvarili izdvajajući doprinose prema Ustavu bivše SFRJ iz 1974.

Kazala je da je vlast Srbije ugasila Penziono-invalidski fond Kosova i usvojila novi zakon, kojim Srbija preuzima sva sredstva iz tog fonda, ali i sve njegove odgovornosti i pravne obaveze.

RIDEA je u studiji iznijela preporuke da Srbija zvanično prihvati odgovornost za materijalnu i nematerijalnu štetu nanesenu penzionerima koji su izdvajali doprinose, kao i da od njih zatraži izvinjenje.

Preporučuje se da Srbija nadoknadi štetu penzionerima te da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, i međunarodna zajednica preduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurali da Srbija, prema odluci Suda za ljudska prava, isplati penzije i kompenzaciju načinjene štete.

Izvor: Agencije