Srbija: Država ne gleda jednako svu djecu

U Srbiji, roditelji s nižim primanjima mogu računati na jednokratnu naknadu od države za do četvoro djece, ali ne i za peto.

Vitomir i Dragana Nikitović imaju osmoro djece. Oduvijek su željeli veliku porodicu.

“Lepo je imati više dece, ne treba biti sebičan. Jeste da čovek tad zapostavlja sebe i više se deci posveti, ali samo treba da se odrekne neke sebičnosti u suštini”, kaže majka Dragana Nikitović.

Iako je Vlada Srbije naznačila da joj je populaciona politika jedan od prioriteta, država ne gleda jednako svu djecu porodice Nikitović.

Roditeljski dodatak, odnosno jednokratnu naknadu po rođenju djeteta, ne mogu svi da dobiju.

“Mi imamo osmoro dece i nije nam svejedno što država ne prepoznaje isto svu decu, zbog čega ovih starijih četvoro ima pravo, a ovih mlađih četvoro kao da su višak… Zbog toga najviše sam i osnovao udruženje ‘Dete četiri plus’ koje ima za cilj indirektnu pomoć takvim porodicama u smislu uticanja na promenu zakona, da ne budu deca diskriminisana, već sva jednaka”, ističe Vitomir Nikitović.

Četvoro djece standard

Zakon kaže da najviše četvoro djece može da dobije naknadu. Novac se za jedno dijete isplaćuje jednokratno, a za ostalu u ratama.

“Za prvo dete dobije se 300 evra, za drugo 1.200 evra, treće 2.200 i za četvrto blizu 3.000 evra – u ratama u periodu od dve godine. Ali, ako bračni par ima prihode veće od 450 evra mesečno, ne može da računa na roditeljski dodatak”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.   

U određivanju koliko djece može dobiti pomoć Ministarstvo za rad i socijalnu politiku vodilo se preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, koja navodi četvoro djece kao standard.

“Jer je upravo četiri porođaja bezbedno i za majku i za dete, te je taj stav i inkorporiran u zakon o finansijskoj podršci porodici”, navodi Predrag Petrović iz ovog ministarstva.

Negativan priraštaj

Prema posljednjem popisu, u Srbiji ima 1,4 miliona porodica s djecom. Svaka druga porodica ima jedno dijete, dvoje djece ima 40 posto porodica u Srbiji, dok tek 0,4 posto ima više od petoro djece.

U Zavodu za statistiku navode da podaci popisa pokazuju kako populaciona politika ne daje rezultate i da je svake godine negativan priraštaj sve izraženiji.

“U prethodnoj godini, to je 2013, negativni prirodni priraštaj je bio skoro 35.000, znači minus 35.000, odnosno imali smo oko 65.000 rođene dece, a nešto više od 100.000 ljudi je umrlo, što će reći da mi iz godine u godinu gubimo jednu opštinu veličine Bačke Topole, Knjaževca, Negotina”, kaže Snežana Lakićević iz Republičkog zavod za statistiku.

Svaki treći par u Srbiji nema djecu, a prema posljednjem popisu, u trećini naselja nije rođeno nijedno dijete. Prema prosječnoj starosti stanovništva, Srbija spada u najstarije nacije u Evropi.

Izvor: Al Jazeera