Srbija dobila Zakon o lobiranju

Zakonom se, kako je navedeno, promovira transparentnost lobiranja (Arhiva)

Skupština Srbije usvojila je Zakon o lobiranju kojim se definiraju uslovi za obavljanje ove djelatnosti.

Zakona se zasniva na načelu zaštite javnog interesa i načelu integriteta koje obuhvata zakonitost, transparentnost i odgovornost u radu, kao i etičnost, u cilju očuvanja ličnog i ugleda pravnog lica koje obavlja lobiranje, ugleda korisnika lobiranja, prenosi Tanjug.

Prilikom uvtrđivanja uslova za obavljanje lobiranja vodilo se računa o potrebnom nivou profesionalnih kvalifikacijama, ali i o etičkim pokazateljima.

Predviđeno je da lobista, pored visoke stručne spreme, posjeduje i specifična znanja o lobiranju koja može steći pohađanjem posebne obuke.

Javni registar lobista

Zakonom se, kako je navedeno, promovira transparentnost lobiranja, koja dolazi do izražaja u uspostavljanju javnog registra lobista, a koji omogućava postojanje preglednih i javno dostupnih informacija o identitetu i interesu svih onih koji utiču ili žele da utiču na organe vlasti u procesu pripreme i donošenja zakona drugih propisa i općih akata.

Propisana su pravila u vezi sa sprovođenjem lobiranja i u tom smislu je propisana obavezna sadržina ugovora o lobiranju i pravila o njegovom raskidu, kao i prekidu postupka lobiranja.

Također, opisani su poslovi koje obavljaju lobisti i neregistrirani lobisti i precizno utvrđeni principi njihovog djelovanja i obaveze koje imaju prema korisniku lobiranja.

Propisana je obaveza lobiranog lica da sačini izvještaj o svakom kontaku sa lobistom ili neregistrirani lobistom.

Izvor: Agencije