Oglasi

Srbija dobila tužiteljicu za ratne zločine

Snežana Stanojković izabrana je na čelno mjesto Tužilaštva za ratne zločine umjesto penzionisanog Vladimira Vukčevića.

Kostić o izboru Stanojković za tužiteljicu za ratne zločine

Skupština Srbije izabrala je u ponedjeljak Snežanu Stanojković za novu tužiteljicu za ratne zločine.

Stanojković je od 2010. godine do izbora na dužnost radila kao zamjenica tužitelja u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Agencija Tanjug podsjeća da je prilikom odabira kandidata za izbor dobila najviše ocjene posebnog povjerenstva koje je formirano pri Državnom vijeću tužilaca.

Stanojković (48) diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1997. godine, a pravosudni ispit položila pet godina kasnije.

Vladimir Vukčević u penziji

U Opštinskom sudu u Beogradu bila je pripravnica, a potom od 2002. do 2008. godine sudska pomoćnica.

Kao pomoćnica tužitelja u Tužilaštvu za ratne zločine radila je od ožujka 2008. do kraja 2009., kada je izabrana za zamjenicu tužitelja u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Rješenjem javnog tužitelja Srbije početkom 2010. godine upućena je na rad u Tužilaštvo za ratne zločine.

Od odlaska tužitelja Vladimira Vukčevića u mirovinu početkom 2016. godine Tužilaštvom za ratne zločine Srbije rukovodio je prvi zamjenik i jedan od kandidata za novog tužitelja Milan Petrović.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.