Srbija dobila novu Vladu, Brnabić premijerka

Srbija je dobila novu Vladu na čijem čelu će biti Ana Brnabić, odlučila je Skupština Srbije većinom glasova prisutnih zastupnika.

Nakon potvrde mandata kabinetu, uslijedilo je polaganje prisege kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Srbija nema vremena da gubi”, poručila je Ana Brnabić u svom prvom obraćanju kao premijerka Srbije.

“Obećavam građanima da ću dati sve od sebe da svoj posao radim najbolje što mogu. Hvala svim članovima vlade što su prihvatili moj poziv, imali smo zajedničke rezultate, očekujem da ćemo odmah krenuti da radimo punom parom”, rekla je Brnabić.

Istaknula je i da joj je “iznad svega čast da radi za svoju zemlju jer ne postoji veća čast”.

Pojedinačno izjašnjavanje o povjerenju vladi

Za vladu Ane Brnabić glasalo je 157 od 212 prisutnih zastupnika, dok je njih 55 bilo protiv. Suzdržanih nije bilo. 

Protiv su glasali zastupnici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i oporbenih stranaka Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, zastupnici iz zastupničke grupe “Nova Srbija – Pokret za spas Srbije”, zastupnici SDA Sandžaka i Nove stranke. 

Zastupnici su se o povjerenju kabinetu Ane Brnabić izjašnjavali pojedinačno, nakon javne prozivke.

Sjednica o izboru nove vlade, koja će imati 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja, počela je u četvrtak i obilježena je bila žučnom raspravom.

Brnabić je predstavila glavne prioritete u svom mandatu, ističući u prvi plan digitalizaciju, obrazovanje, poduzetništvo i nastavak ekonomskih reformi.

“Važno je da se usaglasimo oko prioriteta i napravimo društveni dogovor oko toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država. Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojedinci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas”, rekla je Brnabić.

Rotacija Vulina i Đorđevića

“U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala nabolje”, dodala je.

Većina ministara u kabinetu Ane Brnabić ostaje na dosadašnjim dužnostima, s tim što će se ministri Aleksandar Vulin i Zoran Ðorđević zarotirati, pa Vulin biti ministar obrane, a Ðorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Skupština Srbije usvojila je prethodno izmjene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za europske integracije.

Vlada Ane Brnabić je 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sustav.

Ko su novi – stari ministri?

Osim Brnabić, koja je postala premijerka, Vlada Srbije ima četiri potpredsjednika – Ivicu Dačića, kao ministra vanjskih poslova, Nebojšu Stefanoviću, kao ministra unutarnjih poslova, Rasima Ljajića, koji će i dalje biti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, te Zoranu Mihajlović, ministricu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dušan Vujović će biti ministar financija, Goran Knežević ministar privrede, Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Trivan ministar za zaštitu životne sredine, Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike, Jadranka Joksimović, ministrica za europske integracije, Nela Kuburović ministrica pravde, Branko Ružić ministar državne uprave i lokalne samouprave, spomenuti Aleksandar Vulin ministar obrane, Zoran Ðorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Mladen Šarčević ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a Vladan Vukosavljević ministar kulture i informiranja.

Troje ministara bez portfelja bit će Slavica Ðukić Dejanović, zadužena za populacijsku politiku, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih poduzeća te Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije