Srbija: Dijalog nije uslovljen rokovima EU-a

Pavičević: Neće biti pogodbi radi ispunjavanja rokova (Al Jazeera)

Novoimenovani oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio je u ponedjeljak navečer da ta pozicija ne uključuje diplomatski status i da tok dijaloga koji se vodi u Briselu ne diktiraju rokovi Evropskog vijeća, nego interesi države Srbije i njenih građana.

“Čeka me odgovoran i težak posao”, rekao je Pavićević za Tanjug, koga je vijest da ga je Vlada imenovala za oficira za vezu u Prištini zatekla u Briselu, gdje je doputovao uoči  nastavka dijaloga na nivou ekspertnih grupa u utorak.

On je naglasio da pozicija oficira za vezu, nasuprot nekim izjavama kosovskih lidera, ne obuhvata diplomatski status, imunitet, niti ovlaštenja za bilo kakve diplomatske aktivnosti.

“Posao oficira za vezu je da sedi u zgradi predstavništva EU (u Prištini) i da se brine o implementaciji onoga što je dogovoreno”, rekao je Pavićević, te dodao da će taj posao raditi u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Srbije.

Pregovori o telekomunikaciji i struji

Kada je riječ o rundi tehničkog dijaloga koja će biti održana u utorak, Pavićević je najavio da će na dnevnom redu biti, prije svega, telekomunikacije i struja.

“To su teme o kojima se govorilo otkad je dijalog počeo, a tek ćemo videti da li možemo da nađemo rešenje”, rekao je on.

On je izrazio očekivanja da će do aprila, kada će Evropska komisija podnijeti izvještaj Evropskom vijeću o napretku dijaloga, biti ispunjeni uslovi da Srbija dobije datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, ali da tok dijaloga nije uslovljen tim rokom.

“Neće biti pogodbi radi ispunjavanja rokova”, naglasio je Pavićević i istakao da se dijalog vodi u skladu sa interesima Srbije i njenih građana.

Pavićević će predvoditi delegaciju Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom do 1. marta, kada će preuzeti dužnost oficira za vezu u Prištini.

Izvor: Agencije