Srbija: Cijena struje najniža u Evropi

Sporazumom s MMF-om predviđena je odluka o povećanju cijene struje kako bi cijena tog energenta dostigla tržišni nivo (Al Jazeera)

Cijena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje je najniža u regiji i Evropi i uz poskupljenje koje će uslijediti od 1. augusta u prosjeku za 4,4 posto, saopćila je u četvrtak Elektroprivreda Srbije.

EPS je podsjetio da je Agencija za energetiku Srbije dala saglasnost za povećanje regulirane cijene električne energije od 1. augusta, prenosi Tanjug.

Cijena struje za domaćinstva povećat će se u prosjeku za 4,4 posto, dok će prosječno povećanje cijena za kupce koji, po Zakonu o energetici, imaju pravo na reguliranu, odnosno zajamčenu opskrbu, biti 4,5 posto, bez troškova akcize.

Sporazum Vlade Srbije i MMF-a

U skladu s odredbama Sporazuma između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, predviđena je odluka o povećanju cijene struje kako bi cijena tog energenta u idućem razdoblju dostigla tržišni nivo.

Skupština Srbije je, također, usvojila izmjenu zakona o akcizama kojim se od 1. augusta uvodi akciza na električnu energiju od 7,5 posto.

Ukupno poskupljenje struje iznosit će 12 posto od 1. augusta.

Izvor: Agencije