Srbija će vaditi potopljene njemačke brodove iz Dunava

Za vađenje brodova bit će izdvojena 23 miliona eura, kaže Mihajlović (Tanjug)

Potpredsjednica Vlade Republike Srbije, ujedno i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović potpisala je u srijedu ugovor vrijedan 1,5 miliona eura, kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih njemačkih ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Srbijanska ministrica rekla je da tim ugovorom “počinju akciju na koju čekaju 75 godina kako bi konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju”, navodi se na sajtu Vlade Srbije, prenijela je Fena.

“Prvo moramo da utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine sigurno mogli da krenemo s njihovim vađenjem, a za šta će biti izdvojena 23 miliona evra”, objasnila je Mihajlović.

Gubici zbog otežane plovidbe

Prema njenim riječima, zbog nesigurne i otežane plovidbe na tom dijelu Dunava Srbija godišnje gubi pet miliona eura. Podsjetila je na to da Srbija ulaže 380 miliona eura u vodni saobraćaj.

Kako je rekla, vađenje potopljene njemačke flote doprinijet će tome da Dunav bude plovan svakog dana u godini, što je važno za ekonomiju i sigurnu plovidbu.

Dubravka Negre, direktorica Evropske investicijske banke za Zapadni Balkan, iz čijeg se kredita finansira prva faza, rekla je da projekt ima ne samo širu historijsku važnost nego da je bitan i za daljnji ekonomski razvoj Srbije.

Izvor: Agencije