Srbija će onemogućiti ‘preletačima’ ulazak u drugi stranački klub

Predlagači izmjena tvrde da ne može biti prepreka to što je zastupnik vlasnik mandata (EPA)

Zastupnik koji odluči da promijeni stranačke boje poslije izbora neće moći “preletjeti” u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun, pišu Večernje novosti.

To će, kako navodi beogradski list, najvjerojatnije biti jedna od promjena u Poslovniku Skupštine Srbije.

Na izmjenama tog dokumenta počela je raditi predsjednica Skupštine Maja Gojković, a cilj je spriječiti da oni koji nisu sudjelovali na izborima, kasnije, zahvaljujući “preletačima”, dobiju predstavnike u zastupničkim klupama.

Namjera je, kako se dalje navodi, i da se stane na put praksi da predstavnici političkih stranaka koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije prijeđu u suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.

Gojković za Novosti kaže da je, zahvaljujući predsjedniku slovačkog parlamenta, koji je nedavno mijenjao skupštinski poslovnik, dobila usporedni pregled svih “pravilnika” iz Europske unije.

Korisna slovačka iskustva

“Pitanje ‘preletača’ može da se reši poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjaju”, rekla je Gojković.

Odgovarajući na pitanje novinara Novosti može li prepreka da bude to što je zastupnik vlasnik mandata, kaže da “ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši”.

“Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni”, rekla je Gojković.

Izvor: Agencije