Srbija će graditi kuću bana Jelačića u Petrovaradinu

Grabar-Kitarović i Vučić sastali su se na marginama samita u Dubrovniku (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, tokom razgovora u Dubrovniku, da će Srbija financirati izgradnju kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Josip Jelačić, rođen u Petrovaradinu, na području današnje Srbije. Jelačić je bio ban hrvatski, dalmatinski i slavonski od 1848. do 1859. godine, ujedno i jedan od najznačajnijih političara u cijeloj hrvatskoj povijesti. Zaslužan je za ukidanje kmetstva, ali i sazivanje prvih izbora za Hrvatski sabor. Hrvatska ga slavi kao nacionalnog heroja.

Vučić je, nakon sastanka s Grabar-Kitarović, potvrdio da je hrvatska strana osigurala projekt za kuću, a Srbija će osigurati sredstva za njegovu realizaciju.

“Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate”, rekao je Vučić novinarima.

Bivši logoraši idu u Stajićevo

Dvoje predsjednika dogovorili su i posjet bivših hrvatskih logoraša mjestu njihova stradanja u selu Stajićevo, kod Zrenjanina u Srbiji.

“Dogovorili smo se da će se bivšim logorašima srbijanskih logora omogućiti odlazak ove godine u Stajićevo da u miru i dostojanstvu polože vijence i prisjete se teških trenutaka u razdoblju koje je iza nas i koje moramo zatvoriti”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

 

Stajićevo je bio sabirni logor u istoimenom selu u kojem su tijekom Domovinskog rata bili držani hrvatski zatočenici.

Osim o izgradnji Jelačićeve kuće i bivšim logorašima, dvoje predsjednika razgovarali su i o pitanjima od značaja za srpsku manjinu u Hrvatskoj, odnosno hrvatsku manjinu u Srbiji.

Udžbenici za manjinsku djecu

“Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati ​​posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju”, uvjeren je Vučić.

Govoreći o udžbenicima za djecu pripadnike hrvatske manjine u Srbiji, rekao je kako postoje problemi “za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku”.

“Smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo”, naglasio je Vučić.

Vučić i Grabar Kitarović sudjeluju na summitu Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se održava u Dubrovniku.

Izvor: Al Jazeera i agencije