Oglasi

Srbija: Bor ima najzagađeniji zrak

Gas maske na licima građana Bora jasna su poruka nezadovoljstva.

5wzdeUNmnT8

Grad Bor ima najzagađeniji zrak u Srbiji. Uzrok - topionica ruda, koja je u pogonu već više od 100 godina.

Nova topionica, sa modernim filterima, otvorena je u martu ove godine, no još se uhodava, pa stara topionica i dalje radi. Dio građana se pita - do kada.

Dosta više dima i zagađenja - poruka je građana Bora. Gas maske na licu - jasna su poruka nezadovoljstva.

Naziv protesta je 'Imam decu i neću da ćutim'. Upravo zbog njih pokrenula ga je Irena Živković.

“Ja imam dvoje male dece, život u Boru izgleda tako da ja kad njih povedem u parkić  kad krene da pada taj dim, da se spušta naniže ja moram brže da trčim kući zato što to guši štipa za oči, a dok trčim kući moram da im stavljam maramice na lice ili srećem ljude koji stavljaju ovako preko lica, tako izgleda život u Boru“, kazala je Irena Živković, pokretačica protesta.

“Bor je grad sa najzagadjenijim vazduhom u Srbiji. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, godišnja koncentracija sumpor dioksida prošle godine u tom gradu bila je pet puta veća od dozvoljene“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.