Srbija blokira račune poreskim neplatišama

Preduzeća u Srbiji državi duguju oko tri milijarde eura poreza. Poreska uprava (PU) Srbije nedavno je objavila listu najzaduženijih, na kojoj je 227 aktivnih preduzeća, izvijestio je iz Beograda Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Neki od najvećih dužnika državi godinama duguju desetine miliona eura, a posluju bez stečaja i likvidacije.

Kompanija Simpo nije u stečaju, niti u likvidaciji, iako je to firma koja zvanično najviše duguje za porez. Prva je na listi dužnika PU-a.

Simpo Vranje duguje oko 44 miliona eura. Mera Invest Marka Miškovića duguje oko sedam miliona eura, a Simteks iz Subotice duguje oko šest miliona eura.

Blokada računa

U PU kažu da je u toku sveobuhvatna akcija blokade računa firmi koje nisu platile porez. Među njima su Jat Catering, pojedini fudbalski klubovi, pozorišta, domovi zdravlja, bolnice, komunalna preduzeća…

Pomoćnica direktora PU-a Rada Kostić je rekla: “Nema izuzetaka. Da akcija koju smo pokrenuli daje efekte, znači daje, jer su se drastično povećali prihodi budžeta, pa i prihodi fondova.”

Ministar finansija Mlađan Dinkić je u međuvremenu poručio da će svi morati platiti dug. Ukoliko to ne učine, dugovi će biti pretvoreni u državno vlasništvo.

“Ukupno za porez državi Srbiji preduzeća duguju čak oko tri milijarde evra. Problem je što je 70 odsto tih firmi u stečaju ili likvidaciji, samim tim kod njih je i najveći deo tog novca”, izvijestio je  Kostić.

Gomilanje dugova

Stručnjaci kažu da se dugovi kod preduzeća gomilaju godinama i postavljaju pitanje zašto ranije nisu naplaćeni.

“Postoji ona izreka – samo od smrti i poreza ne može da se pobegne. U Srbiji izgleda od poreza može da se pobegne, i to je loš signal za sve one koji dolaze da posluju u Srbiju, sve strane kompanije poruka da možete da ne plaćate poreze. To znači da u Srbiju dolaze svakakvi avanturisti da kao investiraju novac, a da odavde izvlače novac a da ne plaćaju porez”, ocijenio je Miša Brkić, ekonomski novinar.

Bolnice, klinički centri i komunalna preduzeća imat će olakšice u vraćanju duga. Do sada su blokirani računi u 225 aktivnih firmi.

Izvor: Al Jazeera