Srbija: Bivšem ministru određen pritvor

Bivšem ministru u Vladi Srbije Saši Draginu, vlasniku Ces Mekona Zvonimiru Nikeziću i još sedam osoba, nakon privođenja zbog malverzacija, određen pritvor od 48 sati.

Akciju privođenja sprovela je u subotu ujutro Radna grupa Uprave kriminalističke policije.

Policija je svima odredila zadržavanje do 48 sati u kom roku će svi biti saslušani zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita, naglasio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namijenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital. 

Privedeni su i bivši predsjednik Upravnog odbora HIP Azotara Pančevo Radosav Vujačić, bivši zamjenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra Aleksa Šantić kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća Terabo Borislav Stojković i bivša direktorka firme Invej” Verica Spasić.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamjenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, podsjeća agencija Tanjug.

Cvetkovićev saradnik

Osumnjičeni se terete da su zloupotrebom službenog položaja i nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona eura.

Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon, u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udjela.

Nikezićev Ces Mekon radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su Knjaz Miloš, Frikom, Mlekara Šabac, Trajal, Beograd film, Seme, Veterinarski zavod Zemun, koje je Savjet za borbu protiv korupcije ocijenio kao sumnjive.

Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Izvor: Agencije