Srbija, BiH i Hrvatska evakuiraju državljane iz Libije

Zbog borbi u Libiji, koje se vode i u samoj prijestolnici Tripoliju, svi državljani Bosne i Hercegovine u toj zemlji više puta su pozvani da je napuste. Njih četrdesetak u ponedjeljak je i napustilo u pravcu Tunisa.

I Ministarstvo vanjskih poslova Srbije preporučilo je svim građanima te zemlje da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u nju.

Kako je za agenciju Fena izjavio pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković, prema informacijama ambasadora Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahima Efendića, u toj zemlji ima do 300 bh. državljana i “svi oni su više puta pozvani da napuste Libiju”.

Jednodnevno primirje

Sukobljene snage u Libiji pristale su na jednodnevno primirje, da bi omogućile gašenje velikog požara u jednom skladištu nafte u Tripoliju.
Iz drugog žarišta sukoba, Bengazija, stižu izveštaji o najmanje 30 žrtava nasilja.
Borbeni avion, koji je učestvovao u napadima paravojnih snaga na pobunjenike u Bengaziju, srušio se ranije u utorak i eksplodirao pošto je pilot iskočio, rekli su vojni izvori.
Nije sasvim jasno je li avion oboren ili je imao mehanički kvar, dodao je general Sagr al-Jerushi, šef zračnih operacija generala Kalife Haftara.
Jedan svjedok, koji je rekao da je vidio otvoren padobran prije pada aviona, dodao je da je avion neposredno prije toga napao pozicije pobunjeničkih milicija, prenio je AFP.
U Tripoliju i Bengaziju već sedmicama traju sukobi među paravojnim formacijama, u kojima su poginuli i ranjeni deseci ljudi na svim stranama u sukobu.

Perković kaže da je jedna grupa, njih blizu 40, u ponedjeljak napustila Libiju u pravcu Tunisa.

“Po riječima ambasadora Efendića, u toku su borbe u samom Tripoliju, a granate su pale na stotinjak metara od rezidencije bh. ambasadora. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je već donijelo odluku o povlačenju ambasadora na konsultacije, a pošto je on praktično jedini bh. diplomata u Tripoliju, Ambasada Bosne i Hercegovine ostaje na tehničkom nivou, s tehničkim sekretarom, koji je zadužen da pazi na imovinu Ambasade i da pruža konzularnu pomoć bh. državljanima u slučaju potrebe”, rekao je Perković.

Dodao je da se naši državljani, u slučaju nužde, mogu obratiti i ambasadama prijateljskih zemalja s kojima postoji dogovor, kao što su Srbija i Turska, ali i bilo koje druge prijateljske zemlje.

Blizu 100 državljana Srbije

U Libiji se trenutno nalazi blizu 100 srbijanskih državljana zaposlenih u internacionalnim kompanijama i medicinskim ustanovama, a dio je već napustio tu zemlju, pišu beogradske Novosti.

Kako je za taj list rečeno u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, precizan broj građana nije moguće utvrditi, pošto su neki, bez obavještavanja Ambasade Srbije u Tripoliju, već napustili zemlju posredstvom aerodroma Metiga dok je bio otvoren.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić saopćio je u utorak da, s obzirom na intenziviranje oružanih sukoba u Libiji i krajnje nestabilnu sigurnosnu situaciju u Tripoliju, Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje svim građanima Srbije da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u tu zemlju.

Državljani Srbije koji, prema raznim osnovama, već borave u Libiji za konkretna uputstva mogu se obratiti Ambasadi Srbije u Tripoliju, navedeno je u saopćenju.

Svim državljanima ove zemlje koji se trenutno nalaze u Libiji savjetuje se da Ambasadi Srbije u Tripoliju dostave kontaktne podatke.

Preporuka da napuste zemlju

I Hrvatska se pridružila pojedinim članicama Evropske unije i počela evakuaciju svojih državljana iz Libije.

“Prvi put da evakuiramo svoje diplomate. Samo još jednom se dogodilo, ali tada je bila drugačija situacija, jer su bili otvoreni aerodromi u Iraku”, kazala je Danijela Barišić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske.

Hrvatska je savetovala građanima da odgode putovanja u Libiju, a onima koji su tamo da je hitno napuste.

Tridesetak njih evakuiralo se zajedno s internacionalnim kompanijama za koje rade te su sada van zone sukoba.

“I oni imaju preporuku da napuste zemlju kada i njihove tvrtke to naprave. Onim građanima koji su dole, recimo oženjeni ili udati, pomažemo na način da pokušavamo stupiti u kontakt s ambasadama koje još imaju svojih delatnika i koja također organiziraju evakuaciju”, rekla je Danijela Barišić.

Zatvoren aerodrom u Tripoliju

Francuska je u utorak počela evakuaciju svojih državljana iz Libije zbog sve većeg bezakonja i nereda u toj zemlji, saopćio je Vladin izvor pošto su slično uradile druge evropske države.

U Libiji ima manje od 100 Francuza i oni će napustiti tu zemlju brodom, izjavio je izvor, dodajući da će evakuacija biti završena u utorak poslije podne.

Nekoliko zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Egipat, proteklog vikenda su savjetovali svojim državljanima da odmah napuste Libiju, navodi AFP.

SAD je evakuirao svoju ambasadu u toj zemlji, navodeći kao razlog realan rizik koji prijeti zbog sukoba između vojnika lojalnih libijskoj Vladi i pobunjenika.

Ostale zemlje, među kojima su Holandija, Belgija, Španija i Turska, također su savjetovale svojim državljanima da odu iz Libije.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju je zatvoren, a drugi aerodromi su u ograničenoj upotrebi, bez preciznog reda letenja.

Jedan od mogućih pravaca napuštanja libijske teritorije je kopnenim putem, preko Tunisa.

Izvor: Agencije