Oglasi

Srbija: Bez novih optužnica protiv vojske RH

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nema tajne popise hrvatskih vojnika, a još tri predmeta su u toku.
Vekarić: Okončano 11 predmeta ratnih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj, a 42 osobe osuđene na 435 godina zatvora AFP/Getty

Zamjenik glavnog tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da Tužilaštvo ne priprema nove optužnice za ratne zločine protiv pripadnika hrvatske vojske.

On je dodao da postoje još tri predmeta koja će biti ustupljena hrvatskom Tužilaštvu, ili će ih okončati srbijansko Tužilaštvo. 

Vekarić je naglasio da nema tajnih popisa hrvatskih vojnika, koji su traženi zbog ratnih zločina, ali da postoje presuđeni predmeti protiv lica u odsustvu iz devedesetih godina prošlog stoljeća, koje razmatraju državne komisije Srbije i Hrvatske. 

Okončano 11 predmeta

"To nema veze sa našim Tužilaštvom, ali mislimo da se to političkim aktom ili analizom treba što prije raščistiti", ocijenio je Vekarić za zagrebački Večernji list.

Prema njegovim riječima, u drugostepenom postupku u Beogradu okončano je 11 predmeta ratnih zločina, koji su se dogodili u Hrvatskoj, a u kojima su osuđene 42 osobe na ukupno 435 godina zatvora. 

"Na odluku Apelacionog suda, osim presude u predmetu 'Lovas', čekaju predmeti 'Lički Osik' i 'Beli Manastir', a pred prvostepenim sudskim vijećem je predmet 'Tenja jedan", precizirao je Vekarić. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.