Oglasi

Srbija: Banke moraju dokazati da su se zadužile u francima

Prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, banke moraju dokazati da su korisnike u pisanoj formi obavijestile o rizicima uzimanja kredita u švicarskim francima.
Ukoliko se utvrdi ništavnost indeksiranja u 'švicarcima', ugovor će se izvršiti konverzijom u eureWikipedia

Vrhovni kasacioni sud - VKS Srbije zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Ovaj stav povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući je samo za sudije VKS-a, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS-om budu ukinute.

Prema stavu građanskog odeljenja VKS-a, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.

Međutim, VKS kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcerskog franka koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa švajcarskog franka.

Banke ne smiju aktivirati hipoteke

"U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini odredenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra", navodi se u stavu VKS-a.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u švicarskim francima, sud, na predlog tužioca (korisnika kredita), odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbeđenja.

To znači da će, na predlog zaduženog građana, sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud, odnosno javni izvršitelj, na zahtev izvršnog dužnika, odložiće izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.