Srbija: Albanske općine na čekanju

Zajednica albanskih opštna na jugu Srbije, zamišljena kao odgovor na sličnu Zajednicu srpskih opština na Kosovu, ni godinu od odluke nije formirana. Albanci, koji čine većinu u pojedinim općinama na jugu države, podijeljeni su kad je riječ o toj ideji.

Vidno zadovoljni i ponosni albanski odbornici sa juga Srbije su pozdravili odluku o formiranju Zajednice albanskih opština. Godinu od aplauza, od zajednice nema ništa. Inicijator, predsjednik Nacionalnog veća Albanaca Jonuz Musliu, ipak, kaže da je sve spremno. Čekaju samo signal međunarodne zajednice.

„Čekamo zeleno svetlo iz Brisela, od međunarodne zajednice, i mi već imamo pripremljenu formu i sve, ali gledamo i okolnosti na Balkanu“, rekao je Jonuz Musliu, predsednik Nacionalnog veća Albanaca u Srbiji.

Zajednica albanskih opština, prije godinu je zamišljena kao pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu, koja također još nije formirana. Albanci sa juga Srbije smatraju da kroz zajednicu mogu da ostvare svoja prava.

Zvanični Beograd je protiv takvog udruživanja općina sa albanskim stanovništvom na svojoj teritoriji.

„Albanci sa juga Srbije godinama se žale na svoj položaj u državi. Tvrde, nisu dovoljno zastupljeni u državnim institucijama. Međutim, da se nešto menja, mogla bi da pokaže i činjenica da su prvi put glasali za izbor nove vlade“, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Zato albanski političari koji su bili protiv Zajednice albanskih opština predlažu formiranje asocijacije, ali po Ustavu i zakonu Srbije.

Marketinški potez

„Reč je više o marketinškom potezu, ubiranju jeftinih političkih poena. Naravno, mi smo insistirali da se taj koncept ostvaruje putem odluka lokalnih skupština, koristeći član 89. Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi, u kojem se predviđa da dve i više opština mogu da formiraju zajedničke organe pa i asocijacije radi ostvarivanja interesa svojih građana“, kazao je Riza Haljimi, bivši albanski poslanik u Skupštini Srbije  .

Kaže da bi Albanci trebalo više da sarađuju sa zvaničnim institucijama Srbije.

„U saradnji… Što da ne?! I sa Vladom i institucijama u Republici Srbiji, naravno, i u kontaktu sa ambasadorima prijateljima Preševske doline da se vidi konkretno kako u slovu zakona i Ustava mogu ostvarivati prava, koja su verbalno i teoretski priznata, a u praksi se još ne ostvaruju“, navodi Riza Haljimi.

Albansko pitanje na jugu Srbije, za one koji žive na tom području, rezultat je gotovo uvijek politike zvaničnog Beograda.

„Ovde na jugu Srbije se apsolutno ništa ne dešava, ako nije pod kontrolom, bilo kakvom kontrolom Beograda. Tako, mislim, da je i Zajednica albanskih opština u tom momentu nekome odgovarala, jer se tada pregovaralo u Briselu o Kosovu. Mislim i da je ta priča zapravo delo Beograda“, rekao je Nikola Lazić, urednik info portala Bujanovačke

Zvanični Beograd u ovom trenutku može biti samo zadovoljan jer ni godinu od ideje o formiranju Zajednice albanskih opština, ona nije još zaživjela.

Izvor: Al Jazeera