Srbi u Hrvatskoj bore se za povrat stanova

U Hrvatsku se nakon rata vratilo blizu 130.000 izbjeglih Srba. Mnogi bi se i vratili, ali nemaju gdje, jer nakon odlaska izgubili su stanarsko pravo na društvene stanove koje su do rata koristili, a koje je država u međuvremenu podijelila.

Podneseni su brojni zahtjevi za povrat, ali zbog Zakona o stambenom zbrinjavanju, proces je skup i spor.

Srpski demokratski forum zakon smatra diskriminatorskim, a odlučili su se i na ustavnu tužbu. 

Ekipa Al Jazeere posjetila je Mirka Rudana u njegovom podrumskom stanu u Zagrebu. Iako je na prvi pogled riječ o ugodnom prostoru, za život ipak nije pogodan.

“Kad nema struje, vi ne možete koristiti ni kupaonu, ni WC. Morate ići, kao što sam prošlo cijelo ljeto proveo na Jarunu, kupajući se i po birtijama kafićima i restoranima na WC odlazio jer ovo nije radilo”, kaže Rudan.

‘Pištolj u čelo’

Vlaga izbija gotovo na svakom centimetru, a i žbuka sa zidova otpada. Stan je Rudanu država dodijelila 2007. godine, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Prije toga, Rudan je 15 godina proveo kao podstanar, jer je 1992. godine na silu izbačen iz stana od 80 kvadrata nadomak centra Zagreba, u kojem je živio od rođenja.

“Navečer, po noći su zvali i provjeravali da li sam ja unutra i očito tu večer kad me nisu dobili na telefon su provalili”, sjeća se Rudan.

U stan je najprije uselila samohrana majka dvoje djece, a potom specijalni policajac.

“Nikada nikome nismo napravili ništa. Nismo jednog koraka maknuli iz Zagreba, iz Hrvatske. Mi nismo ni izbjeglice, ni povratnici, ni kako se to već sve ne zove. Nama su jednostavno uperili pištolj, kao što sam i dobio pištolj u čelo i rekli su mi da će me ubiti gdje me nađu”, kaže Rudan.

Mirko je ostao bez stana iako iz Hrvatske za vrijeme rata nije otišao. Još teže je nosiocima stanarskog prava koji su ratnih godina otišli.

Spor proces

Zahtjev za povratom bivših društvenih stanova u posljednjih nekoliko godina podnijelo je gotovo 15.000 Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Pozitivno je riješeno blizu 9.000 zahtjeva. Stan na korištenje dobilo je 8.000 ljudi.

No, u Srpskom demokratskom forumu su nezadovoljni.

“Proces povratka i stambenog zbrinjavanja je vrlo spor”, kaže Nemanja Relić iz Foruma.

Rijetki su stanove uspjeli otkupiti, a ako i jesu, plaćali su tržišnu cijenu. U Forumu su se odlučili na ustavnu tužbu zbog diskriminatornih odredbi Zakona o stambenom zbrinjavanju.  

“Tu bi prvenstveno naglasio administrativnu proceduru, koja određuje da nijedan dokument koji povratnici predaju za stambeno zbrinjavanje ne smije biti stariji od šest mjeseci, što je teško i vrlo skupo”, kaže Relić.

“A da je riječ o skupoj i teškoj proceduri najbolje zna Mirko, koji unatoč svemu i dalje ne gubi nadu da će država njegov problem riješiti”, javio je naš reporter.

Izvor: Al Jazeera