Oglasi

Srbi postavili novu barikadu na Jarinju

Kfor proširio bezbjedonosnu zonu na administrativnom prelazu.
Kfor je, ispred posljednje krivine do prelaza Jarinje, postavio znakove upozorenja a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju[EPA]

Pripadnici Kfora dodatno su proširili bezbjednosnu zonu na administrativnom prelazu Jarinje, na kojem su se, poslije dužeg vremena, ponovo pojavili pripadnici Unmika, ali zasad nije poznato da li će predstavnici te misije ostati na prelazu, niti šta je bio cilj njihovog dolaska, javlja agencija Tanjug.

Šef Unmika Farid Zarif razgovarao je nešto ranije prije podne sa Srbima na Jarinju i predložio im da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze, ali su Srbi taj prijedlog odbili.

 Samo desetak minuta nakon posjete Zarifa Jarinju, pripadnici Kfora su brzom akcijom, proširili bezbjednosnu zonu kod tog prelaza i praktično "preuzeli" barikadu koju su Srbi nedavno postavili u odgovor na uklanjanje barikade koja je postavljena u noći između 15. i 16. septembra.

 Ubrzo zatim Kfor je, ispred posljednje krivine do prelaza Jarinje, postavio znakove upozorenja na obodu proširene zone, a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju.

 Građani koji su se povukli, napravili su uz pomoć dva kamiona novu prepreku na magistralnom putu ka Jarinju.

 U prethodnom razgovoru sa Zarifom Srbi su šefu Unmika prenijeli da je za njih apsolutno neprihvatljivo da na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova budu locirani kosovski carinski službenici.

Carinici neoperativni

 Šef Unmika  je objasnio da su kosovski carinici neoperativni i upitao: „Da li ćete zbog jednog čovjeka koji ne radi ništa i nema nikakve dužnosti da blokirate slobodu kretanja?"

 Građani su poručili da na sjeveru Kosova ne smije biti carinika Kosova, da to nije granica, a da je carina element državnosti, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da se kosovske institucije šire na sjever. Zarif je građanima poručio da su stvari o kojima govore političkog karaktera i da on ne može na sva pitanja dati odgovore.

 Na njegovu opasku da je kontrola na ovim prelazima i ranije postojala, građani su odgovorili da je za njih prihvatljivo da kontrolu vrši Unmik, u koji, kako su rekli imaju povjerenja, ali ne i kosovski carinici i Euleks.

 Oni su iznijeli zabrinutost da ne dožive sudbinu srpskog naroda s juga i zatražili od Unmika da ih zaštiti, na šta ih je Zarif upozorio da ne prilaze linijama Kfora, i da nasiljem ne može ništa da se riješi.

 Nakon razgovora sa građanima okupljenim na prelazu Jarinje Zarif je otišao u Leposavić na sastanak sa predsjednikom opštine Brankom Ninićem. Ranije danas pripadnici Kfora i Euleksa ponovo su ispred tunela u blizini Jarinja zaustavili voz koji saobraća na relaciji Kraljevo-Zvečan radi kontrole.

 Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da je voz zaustavljen jutros, kao i u četvrtak, zbog kontrole robe i putnika. Prema riječima putnika, kontrolu su obavili policajci Euleksa, a voz je zbog zaustavljanja kasnio dvadesetak minuta.

 Kontrola voza

Voz na relaciji Kraljevo-Zvečan saobraća dva puta dnevno, ujutro i poslije podne. Kontrola vozova bila je tema razgovora i šefa UNMIK-a Farida Zarifa i građana na barikadama na administrativnom prelazu Jarinje. Zarif je kazao da kontrolu voza isključivo obavljaju predstavnici međunarodnih misija, a ne kosovski carinici.

Građani okupljeni na Jarinju iznijeli su mu tvrdnje da predstavnici međunarodnih misija, koji vrše kontrolu voza, uzimaju od putnika po 50 eura, što je Zarif obećao da će provjeriti. Željeznički saobraćaj između centralne Srbije i sjevernog dijela Kosova do sada nije bio pogođen režimom kontrole, koji je od četvrtka uveče po prvi put uveden.

 Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.