Oglasi

Srbi osuđeni u Austriji uskoro će kazne služiti u domovini

Na sastanku ministara dvije zemlje dogovoreno je da se pitanje rješava od slučaja do slučaja.
ZatvorAmerikanac egipatskog porijekla Khaled Hassan primoravan je da prizna optužbe koje mu se stavljaju na teretIlustracija

Ministri pravde Austrije i Srbije Josef Moser i Nela Kuburović razmatrali su danas mogućnosti da državljani Srbije osuđeni u Austriji, kao i i državljani Austrije osuđeni u Srbiji služe zatvorske kazne u svojim domovinama. 

Na sastanku dvoje ministara u Beogradu dogovoreno je da se to pitanje rješava od slučaja do slučaja.

"Dogovorili smo formiranje radne grupe sastavljene od austrijskih i srbijanskih stručnjaka koja do kraja maja treba detaljno pregledati spiskove srbijanskih zatvorenika u Austriji i austrijskih zatvorenika u Srbiji. To će biti rješavano od slučaja do slučaja i vidjet će se kakav je transfer moguć", rekao je novinarima austrijski ministar pravde u pauzi konferencije povodom završetka projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji".

'Bolja resocijalizacija osuđenika'

Moser je istakao da je smisao tog poduhvata bolja resocijalizacija osuđenika u domovini.

Tokom sastanka dogovoreno je potpisivanje izjave o namjeri, koja će, osim razmjene osuđenika, sadržati i unapređenje saradnje dva ministarstva kroz digitalizaciju i rad javnih bilježnika, te unapređenje postojećih bilateralnih ugovora i u građanskim i u krivičnim stvarima.

Oboje ministara istaklo je da je pravosudna saradnja između Austrije i Srbije na visokom nivou.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.