Oglasi

Srbi osuđeni u Austriji uskoro će kazne služiti u domovini

Na sastanku ministara dvije zemlje dogovoreno je da se pitanje rješava od slučaja do slučaja.
ZatvorFormirat će se radna grupa koja će pregledati spiskove srbijanskih zatvorenika u Austriji i austrijskih u SrbijiTanjug - Arhiva

Ministri pravde Austrije i Srbije Josef Moser i Nela Kuburović razmatrali su danas mogućnosti da državljani Srbije osuđeni u Austriji, kao i i državljani Austrije osuđeni u Srbiji služe zatvorske kazne u svojim domovinama. 

Na sastanku dvoje ministara u Beogradu dogovoreno je da se to pitanje rješava od slučaja do slučaja.

"Dogovorili smo formiranje radne grupe sastavljene od austrijskih i srbijanskih stručnjaka koja do kraja maja treba detaljno pregledati spiskove srbijanskih zatvorenika u Austriji i austrijskih zatvorenika u Srbiji. To će biti rješavano od slučaja do slučaja i vidjet će se kakav je transfer moguć", rekao je novinarima austrijski ministar pravde u pauzi konferencije povodom završetka projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji".

'Bolja resocijalizacija osuđenika'

Moser je istakao da je smisao tog poduhvata bolja resocijalizacija osuđenika u domovini.

Tokom sastanka dogovoreno je potpisivanje izjave o namjeri, koja će, osim razmjene osuđenika, sadržati i unapređenje saradnje dva ministarstva kroz digitalizaciju i rad javnih bilježnika, te unapređenje postojećih bilateralnih ugovora i u građanskim i u krivičnim stvarima.

Oboje ministara istaklo je da je pravosudna saradnja između Austrije i Srbije na visokom nivou.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.