Srbi na Kosovu zbog Dodika ostali bez ZSO-a

Dodik: 'Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti' (EPA)

Kosovski zvaničnici odbili su pristati na zajednicu srpskih općina (ZSO) jer su se bojali da bi se djelovanje Milorada Dodika u bh. entitetu Republika Srpska moglo preslikati i na Kosovo kroz ZSO.

Objavio je to Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.

U analizi IFIMES-a navodi se da je potpisanim Briselskim sporazumom između zvaničnog Beograda i Prištine 2013, između ostalog, predviđeno i osnivanje zajednice srpskih općina na Kosovu.

Institut podsjeća da su analitičari istraživali zašto nije formiran ZSO kada je dio Briselskog sporazuma, nakon čega su uzrok pronašli u Miloradu Dodiku, prvom čovjeku Republike Srpske.

“Kosovska strana na početku se nije protivila formiranju ZSO da bi kasnije promijenila mišljenje uslijed političkog djelovanja Milorada Dodika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Naime, kosovski zvaničnici razumjeli su da se način djelovanja Dodika u entitetu Republika Srpska može preslikati i na Kosovo kroz ZSO, što su željeli spriječiti. To još jednom pokazuje da regija djeluje po sistemu spojenih posuda”, navodi se u analizi IFIMES-a, prenosi novinska agencija Patria.

Dodikovo nekonzistentno djelovanje

U institutu podsjećaju da takva reakcija kosovskih vlasti ne iznenađuje, smatrajući da je Dodikovo političko djelovanje nanijelo ogromnu štetu srpskim nacionalnim interesima i, po ocjenama analitičara, Dodik se prema tom kriteriju uvrštava odmah iza Slobodana Miloševića.

“Nije nikakva tajna da Dodikovo nekonzistentno političko djelovanje, koje se pokazuje i u tome što je svojim javnim izjavama čak tadašnjem srpskom državnom vrhu pripisao odgovornost za raspad Jugoslavije i time abolirao moguće druge saučesnike u tom poduhvatu. Naime, Dodik ponavlja tezu da Bošnjaci u Bosni i Hercegovini ne smiju ponavljati greške srpskog rukovodstva prilikom raspada SFRJ i time je svu odgovornost za raspad SFRJ prebacio na srpsko rukovodstvo.”

IFIMES navodi da Dodikovo političko djelovanje pokazuje da je postao “suvišan” i da nikome nije dobro da u svojoj blizini ima lice s američke “crne liste”, a kamoli za političkog saveznika.

Izvor: Agencije