Srbi na Kosovu odlučuju o svom opstanku

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je u četvrtak Srbe da izađu na ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na Kosovu na tri biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici.

“Kako budete uradili, tako će i biti. Nemojte da kažete sutra da smo krivi mi u Beogradu”, rekao je on novinarima u Beogradu.

Napad na prostorije DPK-a u Mitrovici

Nepoznate osobe bacile su u četvrtak iza ponoći eksplozivnu napravu na prostorije Demokratske partije Kosova u naselju Bošnjačka mahala u sjevernom dijelu  Mitrovice, ali povrijeđenih nije bilo.
U ovom incidentu, koji se dogodio nešto nakon dva sata ujutro u prostorijama DPK-a, čiji je predsjednik kosovski premijer Hashim Thaci, pričinjena je materijalna šteta.
Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić izjavio je za Tanjug da je na prostorije te stranke bačena bomba “M-75”.

“Ko to neće, rizikujemo da se izgubi sve. Srbija više od ovoga ne može da odbrani. I zato pozivam Srbe da izađu na izbore, ne zbog nas u Vladi, već zato što je reč o njihovoj sudbini i o opstanku”, kazao je Dačić.

“Neozbiljno je misliti da su Srbi na Kosovu mogli da opstanu bez pomoći Srbije i šta sada treba da uvodimo sankcije – koga oni slušaju ako ne slušaju Beograd”, rekao je on.

Dodao je da će gradonačelnik Mitrovice ako Srbi ne izađu na izbore biti Albanac.

Izbori na tri biračka mjesta u sjevernoj Mitrovici bit će ponovljeni, prema odluci Centralne izborne komisije Kosova, nakon incidenata tokom nedjeljnih izbora, u kojima su izvršeni upadi na biračka mjesta i polupane glasačke kutije.

Žustra rasprava

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić optužio Demokratsku stranku Srbije da je organizirala nasilje na sjeveru Kosova i pozvao DSS da prestane s pozivom na bojkot izbora, dok je DSS odbacio navode da je odgovoran za incidente.

“Ako govorimo o nasilju na Kosovu, jedino možemo govoriti o nasilju koje ste Vi i Vaša politička organizacija orkestrirali da biste zaplašili ljude koje su Vlada, patrijarh i vladike pozvali da glasaju”, poručio je Ðurić poslanicima DSS-a i upitao ih šta je rezultat njihove takve kampanje.

Žbogar najavio strožije mjere

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je u četvrtak da će mjere bezbjednosti na ponovljenim izborima na tri biračka mesta u sjevernoj Mitrovici 17. novembra biti strožije te izrazio nadu da će veći broj Srba izaći na birališta.
On je za slovensku agenciju STA ocijenio da su lokalni izbori na Kosovu protekli “u demokratskoj i mirnoj atmosferi”, kao i da su omogućili “fer nadmetanje različitih stranaka”.
Žbogar je istakao da će drugi krug izbora, zakazan za 1. decembar, biti održan u istim uslovima i najavio da će EU konačnu procjenu izbora dati nakon okončanja izbornog procesa.
On je konstatirao da je Kosovo napravilo izvjestan napredak za tri godine od izbora 2010. godine, koji su bili “krajnje problematični”.
“Sve reforme o kojima razgovoramo s Kosovom u okviru napora za približavanje EU izgleda da daju rezultate”, zaključio je Žbogar.

On je upozorio na to da upravo zbog bojkota sada prijeti opasnost da sjeverna Mitrovica “padne u ruke Albanaca”.

Ðurić je, odgovarajući na kritike šefa poslanika DSS-a Slobodana Samardžića, rekao da sjedi pored Marka Jakšića (DSS), koji je svojim djelovanjem, kako je ocijenio, učinio više protiv državne politike i interesa od bilo koga iz Prištine.

On je upitao da li možda smeta to što država mijenja način finansiranja na Kosovu, jer je u prethodnom periodu odvajala ogromna sredstva, a da nikakav rezultat nije vidljiv, jer je novac odlazio u privatne džepove.

“Pozivam vas da prestanete sa kampanjom koja može da dovede do još gorih posledica. Sada nam se pruža prilika da jedinstveno nastupimo na Kosovu”, kazao je Ðurić.

Samardžić je rekao kako ne želi polemizirati s “mladim i perspektivnim demagogom” i naveo da je jedini izlaz da Vlada Srbije raspiše izbore u četiri opštine.

“Molim vas, prihvatite našu inicijativu da se formira anketni odbor, koji će da utvrdi šta se desilo na Kosovu. Nemojte stalno pretiti praznom puškom, kao što ste pretili Srbima na Kosovu, koji su shvatili da je puška prazna i nisu izašli na izbore.”

Stefanović traži Vulinovu ostavku

Njegov stranački kolega Jakšić, koji dolazi sa Kosova, tvrdi da, zapravo, iza incidenata stoji vlast, koja je, kada je “videla koliko je mala izlaznost, poslala žandarmeriju u Kosovsku Mitrovicu”.

Jakšić je kazao da se ne može prikriti kako je Briselski sporazum najveća izdaja srpskog naroda, na šta ga je Milovan Drecun (Srspka napredna stranka) upitao da li on možda ima certifikat ili diplomu da je neko izdajnik, pa mu to daje za pravo da nekoga tako vrijeđa.

Član Demokratske Borislav Stefanović ponovo je zatražio ostavke ministra za Kosovo Aleksandra Vulina i savjetnika predsjednika Marka Ðurića, jer su, kako je naveo, optuživali druge političke organizacije da su, ako nisu za listu Građanske inicijative Srpska, onda za kosovskog premijera Hashima Thacija.

On je rekao da DS apsolutno podržava izlazak Srba na izbore, ali da će, iako se ne slaže sa DSS-om, “do smrti” braniti njihovo pravo da misle drugačije.

Stefanović je kazao da je takav vokabular vlasti doveo do atmosfere lupanja kutija, kao i to da je Jakšić i njemu mnogo puta rekao da je izdajnik, ali kako smatra da Jakšić ima pravo misliti drugačije.

“Moje razlike u odnosu na DSS su duboke, ali to ne znači da treba da se gledamo kao neprijatelji. Pokušajte da budete iznad podela Srba na dobre i loše i da budete iznad niskih strasti i pokušajte da nađete načina da ljudi na Kosovu glasaju mirno u drugom krugu”, rekao je on.

Izvor: Agencije