Srbi na Kosovu mijenjaju tablice

Važeće registarske tablice na Kosovu nose oznake KS ili RKS (Al Jazeera)

Najmanje 1.000 Srba sa Kosova podnijelo je zahtjeve za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice, kazao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.

Nadležne komisije će od ponedjeljka početi razmatrati zahtjeve za izdavanje kosovskih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, rekao je on.

Rašić je kazao da je do 11. jula od Srba iz svih dijelova Kosova primljeno ukupno 1.105 prijava za preregistraciju vozila sa srpskih na KS ili RKS registarske tablice.

Rok za preregistraciju vozila na kosovske tablice je u toku, rekao je Rašić, ističući da će on biti produžen.

Problem sjevera

Kosovske vlasti su početkom prošlog mjeseca zabranile upotrebu srpskih registarskih oznaka koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, a koje imaju oznake gradova na Kosovu.

Kosovski MUP je nedavno odlučio da još jednom produži rok za preregistraciju srpskih na kosovske registarske tablice.

U okviru produženog roka za preregistraciju, mogu biti preregistrirani automobili koji su registrirani do 15. novembra 2011. u Srbiji, a za vozila registrirana nakon tog datuma, da bi se preregistrirala, mora biti plaćena i carina na Kosovu.

Kada je u pitanju sjever Kosova, gdje su i dalje u upotrebi tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama kosovskih gradova, predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je za ovaj dio Kosova nadležna evropska policijska misija EULEX i da bi oni trebali  implementirati dogovor Prištine i Beograda o slobodi kretanja postignut u Briselu.

Takse za preregistraciju iznose oko 70 eura, u što nije uračunato osiguranje, čija cijena zavisi od kubikaže vozila.

Izvor: Agencije