Srbi i ove godine (ne)će sudjelovati u Koloni sjećanja

Do sada se u vukovarskoj koloni moglo vidjeti tek nekoliko vukovarskih Srba (Reuters)

Raznim manifestacijama i događajima i ove godine se na prigodan način obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Središnji događaj ovih dana, kojima se obilježava slom obrane Vukovara i stradanje civila i branitelja, i ove godine biti će Kolona sjećanja koja se održava 18. studenoga, a koja će se kretati od dvorišta vukovarske bolnice pa do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Kretat će se istim onim ulicama kojima su izmrcvareni i izgladnjeli građani napuštali svoj razoreni grad. Ponovno se u Vukovaru očekuje dolazak više desetaka tisuća građana iz cijele Hrvatske i inozemstva ali i brojni visoki uzvanici među kojima će biti cijeli državni vrh.

Ipak, i ove godine pitanje svih pitanja je hoće li u ovogodišnjoj Koloni sjećanja sudjelovati i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj. Do sada se u vukovarskoj koloni moglo vidjeti tek nekoliko vukovarskih Srba, a u dva navrata dio kolone bio je i aktualni predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac ipak u Vukovaru

Iako je Pupovac ranije rekao kako ima želju i da je spreman doći u Vukovar 18. studenoga, došao je dan ranije i odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Prvo je jedan vijenac bacio u Dunav, a drugi položio na vukovarskom Memorijalnom groblju. Tom prilikom mu je dio građana, koji su bili tamo, okrenuo leđa.

“Danas smo s najdubljim osjećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i s najdubljim suosjećanjem sa svima koji ih se sjećaju, posebno s njihovim najbližima, položili vijenac, kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građane srpske nacionalnosti“, rekao je Pupovac.

No, predstavnici njegove stranke u Vukovaru neće niti ove godine biti dio Kolone sjećanja.

“Donijeli smo odluku da nećemo sudjelovati u komemoraciji. Na građanima je da svatko ponaosob odluči hoće li ili neće uključiti se u kolonu“, rekao je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Kada je riječ o (ne)sudjelovanju u komemoraciji povodom Dana sjećanja u Vukovaru politički predstavnici Srba su podijeljenih mišljenja. Tako i predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Kojić kaže kako on i njihovi predstavnici neće biti dio Kolone sjećanja. Takvu su odluku, navodi, donijeli iz praktičnih razloga jer misli kako njihovo pojavljivanje ne bi naišlo na odobravanje građana srpske nacionalnosti.

“Sudjelovanje ili ne političkih predstavnika Srba se selektivno tumači. Naš pijetet prema žrtvama je neprikosnoven i on nije upitan ali samo naše prisustvo, sa nacionalnim predznakom, bilo bi krajnje selektivno tumačeno. Specifična je situacija tako da imam razumijevanja i za one koji kažu da se neće ili ne žele uključiti se u komemoraciju u Vukovaru“, rekao je Kojić.

‘Budimo svjesni činjenica’

U isto vrijeme Jovan Ajduković, predsjednik Naše stranke čiji je status privremeno zamrznut, smatra da je za Srbe u Vukovaru i Hrvatskoj jako važna integracija, a ne getoizacija. On je kao zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije iz redova srpske nacionalne manjine bio dio izaslanstva koje se poklonilo svim žrtvama 2005. godine podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

„Svi zajedno moramo biti svjesni činjenica koje su se dogodile i što se sve događalo u prošlosti. Nažalost, dogodila se Ovčara kao i Velepromet ali i isto tako, nažalost, dogodila su se i ubojstva vukovarskih Srba u ljeto 1991. godine. Ako se to negira nećemo doći do zdrave budućnosti“, kazao je Ajduković.

Prisjetio se kako je ranije, kao tadašnji potpredsjednik SDSS-a, predlagao da se na neki način obilježi stradanje civila. Jedan od prijedloga bio je, ako već ne žele uključiti se u kolonu, onda prije ili poslije središnjeg obilježavanja doći, položiti vijenac i pokloniti se svim nevinim žrtvama. Mogao je to biti i neki drugi dan. Međutim, sve to nije prihvaćeno te se SDSS službeno nikada nije uključio u komemoraciju.

„Mislim kako bi odavanje počasti na bilo koji način bilo civilizirano. Trebale bi to napraviti obje strane i to učiniti iskreno. Bio bi to mali segment da približi ljude jedne drugima i tako poruče svima da ne žele da se ta stradanja više ikada ponove. Međutim, sve to izostaje pa je i to razlog zašto danas živimo u prošlosti i zašto mladi, kojima nismo pružili niti promil perspektivnosti, odlaze“, kaže Ajduković.

Pozivnica nema

Sasvim drugačije mišljenje ima predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđan Milaković koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine. On smatra da Srbi radi svega što se radi i kako se radi ne trebaju biti dio vukovarske Kolone sjećanja te da niti on neće biti njen dio.

„Položaj srpske nacionalne manjine u Vukovaru je loš i on se posljednjih 4-5 godina dodatno pogoršava. U gradu se stvara crno-bijela slika po kojoj su Srbi zločinci, a Hrvati žrtve. Vukovarski Srbi su i danas dio ratnih stereotipa, a sve to pokazao je i prosvjed kojega je gradonačelnik organizirao sredinom listopada“, rekao je Milaković.

Dodaje i kako će i ovoga puta radi atmosfere koja se stvara u gradu i nelagode velika većina vukovarskih Srba se zatvoriti u svoje domove ili će pak toga dana otići negdje na izlet. Pojašnjava i kako se kroz (ne) sudjelovanje u Koloni sjećanja gledaju i odnosi srpske i hrvatske zajednice u gradu. Kaže i kako ne vidi da su dosadašnji dolasci Milorada Pupovca u Kolonu sjećanja donijeli bilo kakve pozitivne efekte za Srbe niti je riješen ijedan od njihovih gorućih problema.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ponovio je kako Grad niti ove godine, kao i ranije, nikome neće slati pozivnice za dolazak u Vukovar na obilježavanje Dana sjećanja.

„Vukovar je otvoren svim hrvatskim građanima i svima onima koji cijene i vole Hrvatsku. U Vukovar će toga dana doći hrvatski domoljubi, prijatelji i svi oni koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Pozivam na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina te da se u miru, s mislima na velikane iz 1991. godine okupimo i na taj način pokažemo da i 27 godina nakon nemilih događaja veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas“, rekao je Penava.

Izvor: Al Jazeera