Sramotno je što London ne objavljuje izvještaj o ruskom miješanju u izbore

Hillary Clinton kaže kako Britanci zaslužuju vidjeti izvještaj prije glasanja (EPA)

Britansko neobjavljivanje parlamentarnog izvještaja o navodnom ruskom miješanju u politiku Velike Britanije je “neobjašnjivo i sramotno”, izjavila je nekadašnja američka predsjednička kandidatkinja i državna tajnica Hillary Clinton.

Istovremeno zamjenik britanskog ministra finansija Rishi Sunak kaže kako izvještaj treba proći postupak provjere prije objave, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona u Downing Streetu još nije odobrio objavu izvještaja parlamentarnog Odbora za obavještajnu službu i sigurnost (ISC), koji su provjerile sigurnosne službe i vjerojatno neće biti objavljen prije izbora 12. decembra.

Velika Britanija je optužila Rusiju za miješanje i pokušaj utjecaja na zapadne izbore.

Moskva je opetovano odbacila te optužbe i tvrdi kako je Zapad zahvatila antiruska histerija.

Britanci zaslužuju vidjeti izvještaj

ISC je istraživao optužbe o ruskim aktivnostima usmjerenim na Veliku Britaniju, uključujući referendum 2016. godine o članstvu u Evropskoj uniji, kada je Johnson bio glavni zagovarač izlaska Velike Britanije iz Unije.

Hillary Clinton, koja je optužila Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine na kojima ju je porazio Donald Trump, kaže kako Britanci zaslužuju vidjeti izvještaj prije glasanja.

“Neobjašnjivo je što vaša vlada neće da objavi izvještaj o ruskom utjecaju. Neobjašnjivo i sramotno”, rekla je ona za BBC.

“Svaka osoba koja glasa u ovoj državi zaslužuje vidjeti izvještaj prije izbora.”

Rishi Sunak je kazao kako izvještaj još nije objavljen, jer treba proći potrebnu proceduru.

“Potpuno je normalno da izvještaji poput ovih prolaze postupak provjere, što može potrajati nekoliko sedmica”, rekao je on za ITV.

Izvor: Agencije