‘Sputnik V’: Šta znamo o ruskoj vakcini?

'Sputnik V' vakcina je dobila ime po prvom satelitu na svijetu, a koji je lansirao tadašnji SSSR (Anadolija)

Rusija je počela sa serijskom proizvodnjom “Sputnika V”, svoje vakcine protiv korona virusa, a u pripremi su kliničke provjere šireg obima.

“Prva pošiljka vakcine ‘Gam-COVID-Vac’ (Sputnik V) je prošla provjere kvalitete i puštena je u građansku cirkulaciju”, objavilo je u utorak Ministarstvo zdravstva i dodalo kako će regionalna distribucija početi uskoro.

Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina od 13. augusta da je Rusija postala prva država koja je izdala regulacijsko osobrenje za vakcinu protiv COVID-19 dovela je do skepticizma.

“Sputnik V”, u znak sjećanja na prvi svjetski satelit koji je lansirao tadašnji SSSR, nije još kompletirao treću fazu provjera, koju sačinjavaju testiranja na hiljadama učesnika.

Kako bi odgovorila na kritike, Moskva je pohvalila rezultate objavljenje u petak u medicinskom magazinu Lancet, gdje se navodi kako je vakcina proizvela odgovor antitjela u tijelima svih učesnika provjera i kako nema značajnijih propratnih pojava.

Šta je Gam-COVID-Vac’?

Studija je izvedena tokom juna i jula, a testirano je 76 osoba.

Širom planete više od 200 kandidata za vakcinu se razvija i provjerava, a barem 24 od njih su u fazi kliničkih provjera na ljudima, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovo je do sada poznato o ruskoj vakcini:

“Sputnik V” je vakcina koju je razvio istražni institut Gamaleya, u saradnji s Ministarstvom odbrane Rusije.

Zasniva se na dokazanoj vakcini protiv adenovirusa – obične prehlade.

Očekuje se da će vakcina osigurati imunitet na SARS-CoV-2, virus koji izaziva bolest COVID-19, na period do dvije godine, navodi rusko Ministarstvo zdravstva.

No, rezultati ograničenih testiranja još nisu objavljeni javnosti.

Platforma od prije 20 godina

Vakcina se daje u dvije doze i čine je dva serotipa ljudskog adenovirusa, gdje svaki od njih nosi S-antigen na novi korona virus, a koji ulaze u ljudske ćelije i izazivaju odgovor imunog sistema.

Riječ je o takozvanoj virusnoj vektorskoj vakcini, što znači da uz pomoć drugog virusa u druge ćelije prenosi DNK kod koji je potreban za odgovor imunog sistema.

Platforma koja se koristi za vakcinu je razvijena prije 20 godina u timu ruskih naučnika i osnova je za nekoliko vakcina u prošlosti, uključujući i one protiv ebole.

Gamaleyina vakcina je zasnovana na sličnoj tehnologiji prototipa vakcine za korona virus koju je razvio CanSino, kineski proizvođač vakcina.

Kako navodi rusko Ministarstvo zdravstva, vakcina bi u oktobru mogla biti dostupna za masovnu upotrebu.

Dok mnogi eksperti i vlade izražavaju sumnje da Rusija, zbog želje da bude prva s odobrenom vakcinom, ugrožava sigurnost, druge države iskazuju interes za “Sputnik V”.

Iz WHO-a navode kako se raduju što će pregledati podatke kliničkih provjera.

I Filipini počinju s provjerama

Naučnici u Rusiji i drugdje dovode u pitanje brzinu razvoja i manjak transparentnosti, navodeći kako davanje vakcine javnosti prije važne konačne faze testiranja može dovesti do velikih problema.

“Nemamo nikakve predstave da li su tvrdnje o sigurnosti i imunom odgovoru na ovaj virus istinite ili ne”, kaže Peter Drobac sa Univerziteta Oxford za Al Jazeeru.

Dodaje kako bi “geopolitika, odnosno mognućnost proglašenja pobjede, mogla napraviti pritisak na druge države da također zaobilaze sigurnosna i pitanja efikasnosti. To bi sve moglo ugroziti.”

U međuvremenu Filipini planiraju početi s provjerama vakcine u oktobru, a predsjednik Rodrigo Duterte bi trebao biti vakcinisan do početka maja naredne godine, kazao je glasnogovornik predsjednika priošle sedmice.

Brazilski tehnološki institut je ranije objavio kako očekuje da će do druge polovine 2021. godine proizvesti kontraverznu vakcinu, ubrzo nakon što država Parana potpiše memorandum o razumijevanju s Moskvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije